Artikel
Zweeler over Ver : Menno en Albertje Heeling

Menno (59) en Albertje (63) Heeling helemaal gesetteld op Grieks eiland. “Onze droom is uitgekomen, maar wel met vallen en opstaan”. Menno en Albertje Heeling verruilden in 2005 hun drukke leven in Aalden voor wat ze écht wilden: wonen en genieten op het zonovergoten Zakynthos.De bloem van alle Griekse eilanden.

…het kan gewoon…!
Albertje en Menno zijn heel dankbaar voor de mooie tijd die ze in Aalden en omstreken hebben gehad, maar hun oude leven missen ze vrijwel nooit. “Mocht je een droom hebben doe dan alles om hem te verwezenlijken, want het leven is te kort om te blijven dromen. Onze droom is uitgekomen - wel met vallen en opstaan - maar we hebben het helemaal naar de zin hier en denken er niet aan om terug te komen…Zeg echter nooit nooit……, want de wereld is voorgoed veranderd door corona”,, zegt het tweetal vanuit een vrij zonnig Zakynthos waar de thermometer hartje winter op + 17 graden staat…..
Ze genieten iedere dag van het leven op het Griekse eiland. Zeker in de beginjaren voelde het wel onzeker en kwamen ze zichzelf tegen, maar Menno en Albertje wilden niet meer leven waarin alles is uitgetekend, dus het avontuurlijk echtpaar omarmde die onzekerheid.
Emigratie hot item
Menno en Albertje hadden in Aalden eigenlijk alles wat ze wilden. Een mooie hoekwoning aan de Dilakker, in een gezellige buurt. Het voetbal in Zweeloo, gezellige uitjes met vrienden, zoveel ze maar wilden. Maar toch was emigratie voor Menno en Albertje al jarenlang een hot item. “Dat begon ruim dertig jaar geleden. Toen was ons plan om naar Sint Maarten te verhuizen. Om uiteenlopende redenen is dat destijds afgeketst. In ons achterhoofd bleven we echter heel vastberaden: ooit zou het moment komen dat we zouden vertrekken.” Tijdens één van de vele vakantietrips maakten ze kennis met Zakynthos, dat met ruim 435 km2 ongeveer twee keer zo groot is als Texel. “Het was liefde op het eerste gezicht! Dit is de bloem van alle Griekse eilanden! Zes keer zijn we op dit eiland aan de Iconische Zee geweest en al snel werd duidelijk dat we hier dolgraag een nieuw bestaan wilden opbouwen.” Ook het mediterraan klimaat - met lange, hete zomers en volop zonneschijn – lonkte. En in januari wordt het op Zakynthos gemiddeld overdag nog altijd circa 14°C.
Het klikte van alle kanten
In 2004 hebben ze de knoop doorgehakt en keihard aan de voorbereidingen gewerkt. “We zijn in onze afwegingen beslist niet over één nacht ijs gegaan We hebben ons uitvoerig op het eiland georiënteerd. Veel met inwoners gesproken. Het klikte van alle kanten. Het gevoel was gewoon goed en we hebben vol overtuiging de handtekening onder de Griekse koopoverkomst gezet.’ Vrijwel gelijktijdig dienden ze bij werkgever AAF in Emmen (leverancier van lucht- en milieutechnieken) hun ontslag in. Albertje was er dertig jaar werkzaam; de laatste vijftien jaar als productieleider en in die functie verantwoordelijk voor ongeveer 100 medewerkers. Menno heeft er twintig jaar gewerkt en vervulde diverse functies binnen de technische dienst, waarvan de laatste jaren als engineer.
Door financiële crisis vielen de plannen in duigen
Het avontuurlijke echtpaar kocht op het Griekse eiland twee en half hectare grond. Dat was op dat moment nog voornamelijk gevuld met olijfbomen en een wijngaard, maar ze lieten er hun droomhuis op verrijzen. De bedoeling was om vier luxe appartementen met een zwembad te bouwen voor de verhuur, maar de wereldwijde financiële crisis gooide roet in het eten. De plannen werden afgeblazen en er werden nieuwe kansrijke initiatieven uitgedacht. “We hebben twee kleinschalige bedrijven opgestart: Massage en Propertie Management.” Het masseren gebeurt hoofdzakelijk in het zomerseizoen, waar Menno op afspraak naar diverse accommodatie gaat en een samenwerkingsverband heeft met het vijfsterren ressort Mabely Grand Hotel (www.mabely.com). Met de andere tak - Propertie Management - zijn ze het hele  jaar in touw. “We zijn verantwoordelijk voor het toezicht en onderhoud van een aantal privévilla’s van toeristen, die hier een vakantiehuis bezitten. Veelal grote villa’s- inclusief zwembad - op een schitterend locatie.”   

 
“Pluk de vruchten van het harde werken!”
Hun leven anno 2021 op Zakynthos lijkt weer iets meer op het leven zoals vroeger in Aalden. Maar dan met een duidelijk verschil: ze nemen nu de tijd voor dingen. Ook hebben Menno en Albertje meer aandacht voor wat ze écht belangrijk vinden. “We merken bij andere mensen van onze leeftijd dat ze druk zijn, maar ook denken: er komt een moment dat ik alles heb gedaan en de vruchten kan plukken van het harde werken. Maar dat moment komt niet….. Ja, misschien met je pensioen, maar het leven is nu en niemand weet hoe je gesteldheid is als je wacht tot je pensioen. Er zijn helaas te veel voorbeelden van hard werkende mensen die nooit van hun pensioen hebben kunnen genieten”, zeggen Menno en Albertje.
Uitdagende omstandigheden door corona
De coronacrisis laat hun leven op Zakynthos niet onberoerd. “2020 was een lastig jaar, want we hadden geen inkomen uit de seizoensgebonden werkzaamheden. Dat was uiteraard een behoorlijke aderlating. Ook dit seizoen zal zeer uitdagend worden. Bij het opzetten van onze bedrijven hebben we geprobeerd om niet helemaal afhankelijk te zijn van het zomerseizoen. Dat is gelukkig redelijk gelukt en mede daardoor kunnen we de wintermaanden goed doorkomen.” Een klaagzang is het allerminst. “Er zijn mensen en bedrijven die het veel minder hebben. En kijk eens naar de verborgen eenzaamheid deze tijd. Over het algemeen zijn ze hier in Griekenland behoorlijk streng en is de avondklok al om 18.00 uur van kracht. Winkels en restaurants zijn gesloten, maar dankzij alle maatregelen zijn hier gelukkig relatief weinig besmettingen.”
Warme contacten met Aalden
Menno en Albertje hebben nog steeds goede en warme contacten met Aalden. “Niet heel frequent, maar als we met vrienden bellen - of wanneer ze hier op bezoek komen - dan hebben we altijd het gevoel alsof het voelt als de dag van gisteren. Alsof er vrijwel geen tijd tussen heeft gezeten en we gewoon verder gaan met waar we gebleven waren.”

Menno en Albertje wensen iedereen in Aalden, Zweeloo en omgeving het allerbeste. “Het was een genot om er gewoond te hebben!”

Voor foto’s en info kunnen jullie terecht op de facebook pagina https://www.facebook.com/menno.heeling/


Onderstaand staan een aantal links met verwijzing naar actuele projecten van Menno en Albertje:
Het laatste grote project was Medows een Villa in Keri die Menno heeft gebouwd voor een Nederlander en is gebouwd voor de verhuur en eigen gebruik voor details zie https://www.zakynthos-zante.com/home-nederlands/makelaardij/project-medows/ uiteraard doen wij ook het onderhoud van dit alles.
Momenteel zijn we ook druk met diverse woningen die wij in de verkoop hebben zie: https://www.zakynthos-zante.com/home-nederlands/makelaardij/
Voor een goede relatie verzorgen Menno en Albertje de boeking voor mensen die rechtstreeks willen boeken https://www.gardenofeden-zakynthos.com/
Oes Eig'n Kraantien d.d. 23 februari 2021
 

 

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Allround brandweerman Harry Smit (61) krijgt Koninklijke onderscheiding

Harry en Zwaantje voelen zich – samen met hondje Cosita – helemaal thuis aan Middendorpsstraat in Meppen. Harry Smit kreeg vorige week maandag bij zijn woonhuis in Meppen een groots onthaal...

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder

Santé Haarmode heeft een nieuwe collega!

Wij verwelkomen Aletta Wijnands in ons team. Aletta heeft 20 jaar allround kapperservaring. Waarvan 11 jaar een eigen salon te hebben gehad. Ze komt ons team versterken op de maandag en ...

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder

Politieman Oebel Ubels (66) zwaait af na 46 jaar:

‘Ik sluit een imposant hoofdstuk uit mijn leven af’. Een half mensenleven diende Oebel Ubels in diverse functies de politie. De 66-jarige Meppenaar zwaaide afgelopen vrijdag met een voldaan gevoel af....

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder
Willekeurige foto