Artikel
70-plussers laten licht schijnen over gang naar stembus

Marijke, Patty en Grietje vastberaden over komende verkiezingen: “We gaan hoe dan ook stemmen”. Uit een peiling van de ouderenbond ANBO blijkt dat ongeveer een derde van de 70 plussers van plan is om per post te gaan stemmen. De vraag is: hoe is dat in Zweeloo en omstreken? Hiervoor peilde ons nieuw redactielid Martine Ponstein de stemming bij een aantal betrokkenen.

Marijke van den Oever: “Moeilijker dan andere jaren om keuze te maken”

Marijke van den Oever gaat net zoals voorgaande jaren stemmen. Ze vindt het dit jaar wel moeilijker dan andere jaren om haar keuze te maken, vanwege de grote veranderingen in het dagelijkse leven die Corona met zich mee heeft gebracht. Ook in het politieke veld. Welke partij staat waarvoor en voor hoelang? Zelfs de Kieswijzer heeft haar daarin maar met mate kunnen helpen.

Marijke wil in principe wel fysiek gaan stemmen, als dat veilig kan. Hoewel de mogelijkheid geboden wordt om op drie dagen te kunnen stemmen wordt daar weinig precieze informatie vanuit de overheid over gegeven. Het kan alsnog gebeuren dat het op de ene dag veel drukker is dan op de andere. De informatie over het schriftelijk stemmen vindt zij ook te kort schieten. De stembrief daarover heeft ze (nog) niet gekregen.

Marijke ervaart toch ook wel positieve kansen in deze Corona tijd. Mensen worden ook wel creatiever in het zoeken naar, en vinden van manieren om met elkaar contact te hebben. De voorzorgsmaatregelen die zij treft om te stemmen zijn: mondkapje op, 1,5 m afstand nemen en bij drukte een andere keer terug komen!

Patty Ament : “Voorlichting schriftelijk stemmen schiet te kort: het is een warboel”

Patty Ament gaat - net als voorgaande jaren - stemmen. Als je niet stemt, mag je ook niet klagen is haar motto.                                      

Voor Patty is het duidelijk op welke partij ze gaat stemmen. De voortslepende coronacrisis heeft haar keuze daarin niet doen veranderen. Omdat Patty mantelzorger is voor haar man neemt ze de mogelijkheid om schriftelijk te gaan stemmen met beide handen aan. Zij heeft angst voor drukbezochte plekken en gaat bijvoorbeeld ook vroeg winkelen om risico te mijden.                                                                                                                

Ze is blij dat de mogelijkheid geboden wordt om schriftelijk te kunnen gaan stemmen. Maar ze vindt wel dat de voorlichting vanuit de overheid daarover te kort schiet. “Er is weinig communicatie vanuit de landelijke overheid. En de regels die er zijn spreken elkaar tegen vindt zij. Eigenlijk is het maar een warboel.”

Daarom hoopt ze maar dat ze de stembrief voor de 12e maart krijgt want anders wordt het wel lastig om het stembiljet op tijd te kunnen versturen. Wat ze gehoord heeft is dat er wel haken en ogen zitten aan het per post stemmen en ze hoopt dat er een duidelijke bijsluiter bij de stembrief zit.

Patty zit erop te wachten dat ze snel gevaccineerd gaat worden.  Ze wil dat het mogelijk wordt om haar keramiek atelier weer te openen. Maar dat wil ze alleen maar doen als zijzelf en haar cursisten gevaccineerd zijn. En dan nog met in acht neming van alle corona maatregelen. Patty verheugt zich daar enorm op.

Grietje Hollander woont tegenover stemlokaal: “Ik wacht tot het rustig is !”   

Grietje Hollander gaat dit jaar zeker stemmen. Ze is dat ook zo gewend. Alleen als Grietje ziek zou zijn, zou ze niet gaan stemmen.

Deze Coronatijd heeft haar stemgedrag niet veranderd. En daarom heeft ze de stemwijzer ook niet hoeven te gebruiken. Grietje woont tegenover het stemlokaal in “de Korenhof “. Wat het voor haar wel extra makkelijk maakt om fysiek te kunnen stemmen. Zo kan ze heel goed in de gaten houden wanneer het druk is in het stemlokaal en wanneer niet. Als het druk is loopt ze gewoon weer terug en wacht tot het rustig is. Zij gaat voor veiligheid.                                                            

Grietje heeft wel het idee dat ze goed op de hoogte is van wat er speelt rond de verkiezingen. Ze houdt zich op de hoogte door de sociale media te volgen of anders actief op zoek te gaan naar informatie op diezelfde sociale media.

Zo weet ze dat er extra voorzorgsmaatregelen zijn getroffen door het stemlokaal drie dagen te openen. Dat iedereen zijn eigen rode potlood krijgt en dat er eventueel ook schriftelijk gestemd kan worden voor mensen die 70 jaar of ouder zijn.

Grietje gaat niet per post stemmen, maar ze vindt het fijn voor andere mensen dat die mogelijkheid er is om dat wel te kunnen doen.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 2 maart 2021
 

 

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Allround brandweerman Harry Smit (61) krijgt Koninklijke onderscheiding

Harry en Zwaantje voelen zich – samen met hondje Cosita – helemaal thuis aan Middendorpsstraat in Meppen. Harry Smit kreeg vorige week maandag bij zijn woonhuis in Meppen een groots onthaal...

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder

Santé Haarmode heeft een nieuwe collega!

Wij verwelkomen Aletta Wijnands in ons team. Aletta heeft 20 jaar allround kapperservaring. Waarvan 11 jaar een eigen salon te hebben gehad. Ze komt ons team versterken op de maandag en ...

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder

Politieman Oebel Ubels (66) zwaait af na 46 jaar:

‘Ik sluit een imposant hoofdstuk uit mijn leven af’. Een half mensenleven diende Oebel Ubels in diverse functies de politie. De 66-jarige Meppenaar zwaaide afgelopen vrijdag met een voldaan gevoel af....

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder
Willekeurige foto