Artikel
70-plussers laten licht schijnen over gang naar stembus

Margriet & Jan Dubbelhuis en Gea & Egbert Hidding : “We gaan hoe dan ook stemmen”. Uit een peiling van de ouderenbond ANBO blijkt dat ongeveer een derde van de 70 plussers van plan is om per post te gaan stemmen. De vraag is: hoe is dat in Zweeloo en omstreken? Hiervoor peilde ons nieuw redactielid Martine Ponstein de stemming bij een aantal betrokkenen.

Margriet en Jan Dubbelhuis: “Kabinetsperiode van vier jaar te kort”
Jan en Margriet Dubbelhuis zijn altijd al geïnteresseerd geweest in de politiek en maken dus ook dit jaar de vertrouwde stembusgang. Het stembureau – De Drieklank in Aalden - ligt op een steenworp afstand van hun huis. Op welke dag ze gaan stemmen weten Margriet en Jan nog niet. Dat hangt af van de drukte. Al zal dat wel meevallen in Aalden denken ze. Zeker nu de 70-plussers ook schriftelijk mogen stemmen, is er meer kans op spreiding van de stemmers.

Op de dag van het interview hadden Margriet en Jan allebei het schriftelijk stembiljet gekregen, maar ze gaan beiden fysiek stemmen. Bij het bekijken van het stemformulier ( 37 partijen om op te stemmen ) zag Margriet dat er gestemd kan worden met niet alleen een rood potlood. Zolang er maar 1 hokje gekleurd is maakt de kleur niet uit. Dat was een “eyeopener ”.

Margriet en Jan vinden dat het beter voor het regeren zou zijn als we eens in de zes jaar zouden gaan stemmen. De regeertijd van amper vier jaar is veel te kort. De ministers komen nauwelijks aan regeren toe: Het eerste jaar is wennen en inlezen. Het tweede en derde jaar kan men pas echt aan de slag met de uitvoering van het regeerakkoord, maar in het vierde jaar moet er alweer campagne gevoerd worden. Zo krijg je geen langetermijnvisie.

Zowel Margriet als Jan willen de stemwijzer nog wel gaan invullen, Hoewel ze allebei wel weten op welke partij ze gaan stemmen, zijn ze toch benieuwd wat de stemwijzer voor hen bedenkt. Ze kiezen op een partij die eerlijk en betrouwbaar is en goed voor Nederland is. Hun stemgedrag is niet veranderd door Corona.

Tijdens het stemmen zullen Margriet en Jan zeker een mondkapje dragen, afstand houden en hun handen wassen onder het pompje.

Gea en Egbert Hidding: “Een groot goed dat wij kunnen stemmen”
Gea en Egbert Hidding gaan absoluut stemmen. Egbert vindt het een groot goed dat wij in Nederland kunnen stemmen. Er zijn zoveel landen waarin mensen dat ook zouden willen, maar die daarin tegengewerkt worden. Dus we moeten zeker onze stem gebruiken en niet onze beurt voorbij laten gaan.

Gea en Egbert gaan fysiek stemmen. En als ze ziek zouden zijn of onverhoopt niet kunnen dan geven ze een volmacht aan iemand anders. Ze hebben gelezen dat er dit jaar in “De Drieklank” gestemd kan worden, maar wisten nog niet dat dat alleen op maandag en woensdag kan.

Voor mensen die een slechte gezondheid hebben of slecht ter been zijn vinden ze het een uitkomst dat er per post gestemd kan worden. Al was er natuurlijk wel een groot wereldleider die daaraan twijfelde, zegt Egbert, maar zolang ze zelf fysiek in staat zijn om te stemmen, doen ze het zelf. “Als het moet in een witte overall……..”, voegt Gea daaraan toe.

Van de voorzorgsmaatregelen zijn Gea en Egbert op de hoogte; Op meerdere dagen kunnen stemmen, de ander halve meter afstand, mondkapje en de handgel. Maar dat zijn gewoon alle basisregels. Het rode potlood in het stembureau dat elke keer gereinigd of mee naar huis kan is dit jaar natuurlijk wel weer vernieuwend. Net zoals dat bij het per post stemmen de kleur van het potlood niet uitmaakt

Door Corona is het stemgedrag van Gea en Egbert niet veranderd. Ze hebben daarom ook geen stemwijzer nodig gehad. Bij voorgaande verkiezingen hebben ze wel eens de stemwijzer gebruikt, maar die kwam toen toch bij de partij uit die beide al in hun hoofd hadden.

Dat er zoveel splinterpartijen zijn vinden ze een slechte ontwikkeling. De krachten moeten gebundeld worden en er moet zeker een kiesdrempel komen, zodat niet alle partijen mee kunnen doen.

Vanwege hun leeftijdscategorie zijn Gea en Egbert nog niet gevaccineerd, maar zodra ze de oproep krijgen staan ze vooraan in de rij. In de hoop dat het “gewone leven” weer kan beginnen.

Stemmen in de voormalige gemeente Zweeloo:
Maandag 15 maart 2021, geopend van ’s ochtends 7.30 uur tot ’s avonds 21.00 uur:

.   De Drieklank, Kerkstraat 16, Aalden

Woensdag 17 maart 2021 geopend van ’s ochtends 7.30 uur tot ’s avonds 21.00 uur:

·   Dorpshuis ‘d Aol Schoelstee, Oranjekanaal NZ 11, Wezuperbrug

·   De Drieklank, Kerkstraat 16, Aalden

·   Brasserie Tramlokaal, Mepperstraat 3, Meppen

Stemmen tijdens Coronatijd 2021.
Vanwege de coronamaatregelen is er dit jaar geen stemlokaal in De Korenhof. Het stemlokaal is verplaatst naar kerkelijk centrum De Drieklank in Aalden. Daar kan op maandag 15 maart en woensdag 17 maart van 7.30 uur tot 21.00 uur worden gestemd. Op woensdag 17 maart zijn ook de traditionele stembureaus in dorpshuis ‘d Aol Schoelstee in Wezuperbrug en Brasserie Tramlokaal in Meppen geopend. Voor verdere informatie over de stemlokalen kunt u de website van de gemeente Coevorden bekijken.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 9 maart 2021

 

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Allround brandweerman Harry Smit (61) krijgt Koninklijke onderscheiding

Harry en Zwaantje voelen zich – samen met hondje Cosita – helemaal thuis aan Middendorpsstraat in Meppen. Harry Smit kreeg vorige week maandag bij zijn woonhuis in Meppen een groots onthaal...

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder

Santé Haarmode heeft een nieuwe collega!

Wij verwelkomen Aletta Wijnands in ons team. Aletta heeft 20 jaar allround kapperservaring. Waarvan 11 jaar een eigen salon te hebben gehad. Ze komt ons team versterken op de maandag en ...

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder

Politieman Oebel Ubels (66) zwaait af na 46 jaar:

‘Ik sluit een imposant hoofdstuk uit mijn leven af’. Een half mensenleven diende Oebel Ubels in diverse functies de politie. De 66-jarige Meppenaar zwaaide afgelopen vrijdag met een voldaan gevoel af....

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder
Willekeurige foto