Artikel
Tooske Amersfoort (18) : Iedere stem telt!
"Ik was erg enthousiast voor het eerst te mogen stemmen”. Woensdag 17 maart 2021, dé dag van de verkiezingen voor de Tweede Kamer.In het stembureau in de kerkzaal in Aalden liep het van begin tot eind goed door. Ruim 1.000 stemmen werden op die dag uitgebracht, na de ongeveer 300 van maandag.

Eén van de stemmen op woensdag was van Tooske Amersfoort. Rond half 10 kwam zij, met haar ouders, naar het stemlokaal. Voor de vorige maand 18 jaar geworden Tooske was het dus, net als voor degenen die de afgelopen weken in OEK stonden met hun stem-gedachten, de eerste keer dat zij een oproep voor de verkiezingen kreeg.

Gewapend met stempas en identificatie meldde zij zich. Het rode potlood werd door haar gehanteerd op de juiste manier: 1 vakje rood maken. Waarna het stembiljet vol trots in de stembus werd gedeponeerd.

Coronabeleid belangrijk thema
De day-after was er een vraaggesprekje met Tooske. Zij vertelde, waarom zij wilde gaan stemmen. Een gewichtig punt voor haar was het coronabeleid. Tooske heeft het afgelopen jaar gemerkt dat dit voor haar een grote rol speelde, en nog speelt. Zij ging voor iemand die, naar haar mening, een goede rol daarin speelde.

Op de vraag of er op haar school, de Thriantaschool in Emmen, aandacht voor de verkiezingen is geweest, stelt Tooske: “Nee, dat niet. Maar we gaan maar heel weinig naar school nu, en in mijn groep, die ook nog gesplitst is, ben ik de enige 18-jarige.” Wel zei ze dat ze op school zal vertellen over haar stem-ervaring.

Stage bij Albert en Gea Hilbrands
Tooske liep stage bij Downies en Brownies, maar die zaak is door de maatregelen gesloten “en ze zijn aan het verbouwen.” Maar ze heeft ook een stageplek, waar ze op de fiets naar toe kan gaan, namelijk bij Albert en Gea Hilbrands.

Thuis werd er vooraf gesproken over de redenen óm te gaan stemmen, op wie je kunt stemmen en hoe dat te doen, zodat Tooske goed voorbereid in het stemlokaal verscheen om haar stem uit te brengen.

Tooske Amersfoort (18) uit Aalden deponeerde afgelopen woensdag vol trots het stembiljet in de stembus. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 23 maart 2021

 

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Mooie parade van klassieke Mazda’s bij autobedrijf Germs

Met een parade van klassieke Mazda’s herleefden afgelopen zondag oude tijden bij Garage Germs. De Hadi-Mazda Club organiseerde de eerste toertocht van het jaar en de voormalig gerenommeerd Mazda-dealer werd als...

dinsdag, 15 juni 2021

Lees verder

Eindfase van realisatie nieuw schoolplein basisschool De Schutse

Afgelopen week is door Speelplaatsinrichter Van Ee Speel wederom hard gewerkt aan het nieuwe schoolplein van De Schutse. In samenwerking met Van Ee Speel is het onderwerp voor het schoolplein ger...

dinsdag, 15 juni 2021

Lees verder

Eindexamenuitslag pakt grandioos uit voor Silke, Mette en Jens de Lange

Voor heel wat gezinnen stond afgelopen donderdag in het teken van ‘de uitslag’. Ook bij de familie De Lange in Aalden was het feest en konden de champagneflessen ontkurkt worden drie geslaagden in &eacut...

dinsdag, 15 juni 2021

Lees verder
Willekeurige foto