Artikel
Jan (74) en Harma (69) Berkhof verruilen ...
... daalders plek in Oud-Aalden voor Oosterhesselen. Het deed ruim veertien jaar geleden zeker pijn om afscheid te nemen van de boerderij aan de Stroomstukkendijk in Oosterhesselen, maar Jan (74) en Harma (69) Berkhof kwamen in 2007 in Oud-Aalden op een droomplek terecht. “Elke ochtend zitten we hier aan de keukentafel in onze woonboerderij met de krant en ontbijt te genieten van het uitzicht op de uitgestrekte landerijen. We zijn echte buitenmensen en het is een fantastische woonplek.”

Geen makkelijk proces
Toch staat het echtpaar op de drempel van opnieuw een verhuizing. De schilders zijn inmiddels druk bezig in hun nieuwe huis aan de Etgaarde in Oosterhesselen en de eerste verhuisdozen zijn ingepakt. “We waren al wel aan het rondkijken, maar het was allemaal nog vrijblijvend. Toen een vrijstaande en levensloopbestendige woning aan de Etgaarde zich aandiende – kwam alles in een stroomversnelling. We hebben een keuze gemaakt, maar het is geen makkelijk proces om hier te vertrekken. Voor het verhuizen nemen we dan ook alle tijd. Pas in mei is de overdracht.”

Natuurmensen
Jan en Harma bewaren mooie herinneringen aan hun periode in Aalden. “Voor ons is rust en ruimte altijd heel belangrijk geweest. De woonboerderij heeft veel ruimte binnen en staat op een mooie kavel. Achter het huis ligt een perceel van 0,30 hectare grond. Er is voldoende privacy en goed nabuurschap is hier altijd vanzelfsprekend geweest. We zijn natuurmensen en hier is het volle leven op één stap buiten de deur te vinden. Dat gevoel nemen we straks mee naar onze woning aan de Etgaarde.”

Rustig en weloverwogen
Om gezondheidsredenen moest Jan Berkhof op 60-jarige leeftijd de boerderij in Oosterhesselen destijds vaarwel zeggen. Hij praat er nu weloverwogen over, maar vanzelf ging dat niet, erkent Jan. "Harma en ik waren liever nog een paar jaar, tot mijn 65ste, doorgegaan. Maar ja, dan moet je luisteren naar je lichaam en het gezonde verstand gebruiken. Op een gegeven ogenblik gaat de knop om. Dan weet je pas echt: stop ermee en ga het rustiger aandoen.”

Geen spijt
Dat onafwendbare besluit viel in 2007. Jan en Harma  waren ervan doordrongen dat ze een ander leven zouden gaan leiden, maar terugkijkend hebben ze eigenlijk geen spijt gehad. “Hoewel we een goed gevoel hadden over die bedrijfsbeëindiging, merkten we dat het eerst meer met ons deed dan vermoed.”

Wereldreizen
Toch bleek het bepaald niet het einde van de wereld te zijn, want dat er een leven na de boerderij is daar hebben Jan en Harma in volle breedte invulling aangegeven. De wereld lag letterlijk aan hun voeten. Om het hoofd weer rustig te krijgen zijn ze gaan reizen. Van Nieuw-Zeeland tot Noorwegen en van Cuba tot Portugal. “Vooral de rondreis door Nieuw-Zeeland heeft een diepe indruk bij ons achtergelaten: nergens anders ter wereld is een land zo ontzettend divers. Daarom hebben we  Nieuw-Zeeland zelfs twee keer bezocht. Dit uitgestrekt land heeft de natuurliefhebber echt alles te bieden!”

Nieuwe dimensie
Het reizen over de wereld gaf een nieuwe dimensie aan hun leven. Voor emigratie was het te laat, maar in Oud-Aalden pakten ze de draad snel op. Fietsen, wandelen, tuinieren en hobbyboeren. “We hebben in deze periode vooral intens genoten van onze rol als oppasopa- en oma. We hebben een hechte familieband en staan heel dichtbij bij onze kinderen en kleinkinderen.”

Jan heeft nabij Wachtum nog een paar hectare grasland en een aantal runderen. Hij is nog steeds enorm uitbundig en vol levenslust, praat honderduit over zijn jeugdjaren en ervaringen in de landbouw. Harma, die naast haar rol als boerin altijd volop actief is geweest in bestuursfuncties van diverse verenigingen, luistert en geniet aan de keukentafel van de verhalen. 

Nu intussen negen kleinkinderen rijk, zijn ze gestopt met het vaste oppassen van elke week een vaste dag. “Er blijven echter nog genoeg momenten waarop we als opa en oma inspringen. Waar we ons iedere keer weer op verheugen; als de kleinkinderen even langskomen om hun verhalen en belevenissen met ons te delen…. Of samen op de tractor met opa……en natuurlijk lekker logeren tijdens de schoolvakanties.” Jan en Harma kijken er iedere keer naar uit om met hun kinderen en kleinkinderen op pad te gaan. “Dat is het mooiste wat er is!”

Jan (74) en Harma (69) Berkhof verruilen in mei de woonboerderij in Oud-Aalden voor een levensloopbestendige woning aan de Etgaarde in Oosterhesselen. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 23 maart 2021

 

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Allround brandweerman Harry Smit (61) krijgt Koninklijke onderscheiding

Harry en Zwaantje voelen zich – samen met hondje Cosita – helemaal thuis aan Middendorpsstraat in Meppen. Harry Smit kreeg vorige week maandag bij zijn woonhuis in Meppen een groots onthaal...

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder

Santé Haarmode heeft een nieuwe collega!

Wij verwelkomen Aletta Wijnands in ons team. Aletta heeft 20 jaar allround kapperservaring. Waarvan 11 jaar een eigen salon te hebben gehad. Ze komt ons team versterken op de maandag en ...

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder

Politieman Oebel Ubels (66) zwaait af na 46 jaar:

‘Ik sluit een imposant hoofdstuk uit mijn leven af’. Een half mensenleven diende Oebel Ubels in diverse functies de politie. De 66-jarige Meppenaar zwaaide afgelopen vrijdag met een voldaan gevoel af....

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder
Willekeurige foto