Artikel
Wie droomt er niet van …wonen op het water....

Vera de Jong en Iris Mulder uit Wezup genieten van studentenleven op woonboot in hartje Groningen. Geen studentenflatje, maar dobberen op het water van het Eendrachtskanaal in hartje Groningen.

Het was niet het allereerste waar Vera de Jong en Iris Mulder aan dachten toen ze op zoek waren naar huisvesting in studentenstad Groningen: wonen op een woonboot. Toch is het voor de twee studenten inmiddels de gewoonste van zaak van de wereld.

Genieten
Het ziet er gezellig uit als je aan boord komt van hun woning op het water. “Het is wel andere koek dan een huis op vaste grond, maar veel dichterbij de flora en fauna kun je in de stad Groningen nauwelijks komen. En we genieten op deze manier zowel ‘s winters als ‘s zomers van een prachtig uitzicht over het water”, vertellen Vera en Iris.

Centrum en station op loopafstand
De  woonboot ligt aangemeerd aan het Eendrachtskanaal; in de nabijheid van de Westerhaven. “Het is een fijne plek om te wonen. We zijn in een paar minuten in het centrum van de stad en daarnaast is het station ook op loopafstand. Dat is echt ideaal.”

Luxe is een groot woord….
Veel studenten bivakkeren in een klein kamertje ergens de vijfde of zesde verdieping, maar bevoorrecht met de ‘luxe’ van een woonboot vinden Vera en Iris echter wel grote woorden. “We zijn natuurlijk erg blij met onze studentenkamer op de woonboot in de stad. Maar of het nu echt veel luxer is dan een andere huisvesting denken we niet. Niet veel studenten kunnen echter zeggen dat ze op een woonboot wonen. Dat avontuurlijk aspect maakt het wel bijzonder”, zegt het tweetal, die plannen heeft om de komende maanden een vlonder te maken naast de boot, zodat ze met zomerse omstandigheden ook lekker buiten kunnen vertoeven.

Vera de Jong (links) en Iris Mulder genieten op de woonboot in hartje Groningen met volle teugen van het studentenleven.

Opgedeeld in drie appartementen
Vera heeft in november 2020 haar intrek op de woonboot genomen. Hiervoor woonde ze ruim 1,5 jaar op kamers in Leeuwarden. Iris woont er sinds september 2018, toen ze startte met de studie Geneeskunde. De woonboot is opgedeeld in drie appartementen waarvan Vera en Iris er één delen. “We hebben beide een eigen kamer met keukenblok en delen met z’n tweeën de badkamer.”

Studie
Vera studeert integrale veiligheidskunde aan het NHL-Stenden. “ik ben nu met het derde jaar bezig en ik loop momenteel stage op de afdeling Zorg en Veiligheid van de gemeente Groningen. Ik hoop volgend jaar mijn  studie af te ronden. Na deze opleiding wil ik graag nog een master doen aan de Universiteit, maar welke richting is nog niet helemaal duidelijk.”

Iris is aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) bezig met het tweede jaar van de studie Geneeskunde. “Ik wil arts worden, maar over het specialisme heb ik nog geen keuze kunnen maken. Hier hoop ik tijdens de coschappen - in het 4e, 5e en 6e jaar van mijn studie – een goede afweging te kunnen maken.*

Ieder weekend in Wezup en Aalden
De twee woonbootbewoonsters zijn nog regelmatig in hun geboortedorp Wezup te vinden. Door de week zijn ze eigenlijk altijd in Groningen vanwege studie en stage, maar vrijwel ieder weekend koersen ze naar Wezup of Aalden om hun ouders, Sander (vriend van Iris) en de vriendengroep te bezoeken. En - als het straks weer kan - te werken in het horeca-etablissement van Wim Hegen. “Als de coronamaatregelen van tafel zijn, hopen we weer vele gezellige feestjes en vriendendagen te beleven.” 

Voldoende tijd voor hobby’s
Naast de pittige studies blijft er voor Vera en Iris nog voldoende tijd over voor hobby’s. “We proberen elke woensdagavond te sporten. Op dit moment doen we dat via online fitnesslessen op de boot. De buren worden af en toe wel zeeziek als we springen en oefeningen uitvoeren, maar dat heb je nu eenmaal op een woonboot……...” 

In winter en zomer comfortabel
Bij strenge winters en hete zomers blijft de temperatuur op de woonboot overigens nog altijd redelijk comfortabel. “Zelfs bij de diepvriestemperaturen van ruim -10 van vorige maand konden onze kachels de woonboot nog goed verwarmen. Het was trouwens wel bijzonder om mensen pal voorbij onze boot te zien schaatsen.”  

Echte studentenleven
Van het echte studentenleven is in deze coronatijd met alle beperkingen – zoals de avondklok - nauwelijks sprake. “We kunnen nu niet af en toe een avondje stappen, maar gelukkig kunnen we ons samen op de boot ook prima vermaken!” Uiteraard kijkt het tweetal reikhalzend uit naar de komende zomermaanden. “Zonnetje op het water, dan vrienden op de boot met de voeten in het water en een koud biertje of wijntje in de hand, wie droomt er nu niet van wonen op een boot…..”, lachen Vera en Iris.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 7 april 2021

 

 

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Allround brandweerman Harry Smit (61) krijgt Koninklijke onderscheiding

Harry en Zwaantje voelen zich – samen met hondje Cosita – helemaal thuis aan Middendorpsstraat in Meppen. Harry Smit kreeg vorige week maandag bij zijn woonhuis in Meppen een groots onthaal...

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder

Santé Haarmode heeft een nieuwe collega!

Wij verwelkomen Aletta Wijnands in ons team. Aletta heeft 20 jaar allround kapperservaring. Waarvan 11 jaar een eigen salon te hebben gehad. Ze komt ons team versterken op de maandag en ...

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder

Politieman Oebel Ubels (66) zwaait af na 46 jaar:

‘Ik sluit een imposant hoofdstuk uit mijn leven af’. Een half mensenleven diende Oebel Ubels in diverse functies de politie. De 66-jarige Meppenaar zwaaide afgelopen vrijdag met een voldaan gevoel af....

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder
Willekeurige foto