Artikel
Binnenkort in de gemeente Coevorden:

... extra kansen voor kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Ieder kind heeft talent en verdient gelijke kansen voor de toekomst. Ondanks dat Nederland een ontwikkeld land is,zijn gelijke kansen nietvoor ieder kind vanzelfsprekend.

De coronacrisis heeft deze verschillen tussen kinderen niet alleen pijnlijk zichtbaar gemaakt, maar ook vergroot. De Coevordense initiatiefgroep Petje af en de landelijke stichting Petje af Nederland gaan samenwerken om kwetsbare kinderen extra te ondersteunen. Op 24 maart jl. tekenden zij de intentieovereenkomst om vanaf september 2021 een Petje af-vestiging in Coevorden te starten.

Petje af ontvangt nieuwsgierige kinderen in de leeftijd 10 tot en met 14 jaar, om ze buiten schooltijd in contact te brengen met inspirerende rolmodellen en nieuwe ervaringen op te laten doen. In zeven blokken van vier weken maken de kinderen op zondag kennis met zeven verschillende beroepen, waarbij zij les krijgen van inspirerende gastdocenten, op bedrijfsbezoek gaan en in contact worden gebracht met kunst en cultuur.

Zo reizen ze met het openbaar vervoer en komen in de rechtbank, in musea, bij de dierenarts of in de supermarkt en leren ze welke talenten je nodig hebt om bijvoorbeeld wijkagent, kassière of brandweerman te worden. De kinderen krijgen hierdoor de kans hun talenten te ontdekken en ontwikkelen, om zo een beeld te vormen van hun eigen toekomst- en opleidingsmogelijkheden. Iedere Petje af-groep wordt begeleid door professionele coaches die de kinderen begeleiden, inspireren en stimuleren in hun ontwikkeling.

Samenwerking
Het initiatief is ontstaan nadat Coevordenaren Marjan Nijenbanning-Pot en Paulien Blaauwgeers de handen ineen hebben geslagen. Marjan heeft vanuit haar onderwijsachtergrond gezien hoe een extra steuntje in de rug alle verschil kan maken voor haar leerlingen. Ze kent de initiatiefnemers van Petje af Eemsdelta en zag daar hoeveel impact Petje af kan hebben. Ook Paulien zag mogelijkheden voor Petje af in Coevorden nadat het Rudie Zwols Fonds had aangegeven open te kunnen staan voor het ondersteunen van groepsmatige activiteiten voor kwetsbare kinderen.

Samen hebben ze gesprekken gevoerd met andere Coevordenaren die een sleutelrol kunnen vervullen bij de realisatie van een Coevordense Petje af. Er is gesproken met scholen, de Brede School, medewerkers van de gemeente, leden van de gemeenteraad en diverse ondernemers. Al gauw bleek het niet moeilijk om mensen te enthousiasmeren voor Petje af Coevorden en is er een initiatiefgroep gevormd. De groep heeft de ambitie om met twee groepen te starten, één in Coevorden-stad en één in Oosterhesselen. Kinderen uit de hele gemeente zijn welkom, er zal ook gewerkt worden aan vervoersmogelijkheden.

De initiatiefgroep bestaat uit Marjan Nijenbanning-Pot (docent MBO en ontwerper van leeromgevingen), Paulien Blaauwgeers (jurist jeugdrecht), Michel Blanken (docent VO en gemeenteraadslid PvdA), Jan Geerts (voormalig directeur OBS Burg. Wessels Boer school) en Marius Veenvliet (directeur IVM). De afspraken in de intentieovereenkomst tussen Petje af Nederland en de initiatiefgroep van Petje af Coevorden worden in de komende maanden verder uitgewerkt. Diverse mogelijke samenwerkingspartners worden benaderd; een aantal heeft hun steun al toegezegd.

Marjan Nijenbanning-Pot:
“Samen gaan we de komende maanden werken aan het rondkrijgen van de praktische zaken, een uitdagend lesprogramma en de financiering. We zijn blij te merken dat er voldoende draagvlak is onder de beoogde partners in het onderwijs, de lokale overheid en de ondernemers. Het initiatief is tot nu toe warm ontvangen.”

Over Petje af
Stichting Petje af is er al jaren van overtuigd dat de plek waar de wieg heeft gestaan nooit de kansen in de toekomst mag bepalen. Door middel van een inspirerend praktijkprogramma ontdekken kinderen de wereld: ze komen in aanraking met verschillende rolmodellen en beroepen, gaan op excursie en doen activiteiten gerelateerd aan kunst, cultuur en gezond gedrag. De kinderen worden zich daardoor bewust van hun talenten en mogelijkheden, ontwikkelen een positief zelfbeeld en worden gemotiveerd om te bouwen aan een kansrijke toekomst.

Brecht van Schendel directeur-bestuurder van Petje af Nederland: “Wij zijn blij om onze activiteiten naar Coevorden en omgeving te mogen uitbreiden en onze impact in Nederland verder te vergroten. Zo kunnen we van nog meer kinderen hun kansen op een mooie toekomst vergroten, dat is op dit moment harder nodig dan ooit!”.

Petje af is een landelijke organisatie met lokaal, zelfstandige Petje af-stichtingen. Iedere zelfstandige stichting wordt bestuurd door vrijwilliger bestuurders met een achtergrond in het onderwijs, het bedrijfsleven of de overheid. Op deze wijze is een Petje af-stichting lokaal sterk verankerd. Dit lokale draagvlak gecombineerd met de landelijke kracht, blijkt een succesformule. Op deze manier kan Petje af steeds meer kinderen helpen het optimale uit zichzelf te halen en de impact maken die nodig is in een maatschappij waar kansenongelijkheid een groot probleem is. Petje af heeft vestigingen verspreid door het hele land en wil de komende jaren verder uitbreiden. Zo krijgt ieder kind de ondersteuning die het nodig heeft voor een kansrijke toekomst!

Marjan Nijenbanning-Pot      Jan Geerts                Marius Veenvliet                                                                                                            

Paulien Blaauwgeers          Michel Blanken          Brecht van Schendel

Deelnemers Petje af van een andere locatie

Artikel geplaatst 13 april 2021

 

 

 

 

Zoeken in de site

Willekeurige foto