Artikel
Week van Tweedehands Textiel:

imago tweedehands kleding steeds minder stoffig. Kleding weer emotionele waarde geven, mensen bewust maken van het belang van hergebruik en de wegwerpcultuur een halt toe roepen.

Gelezen op de “Issue-kalender”: het is deze week (20 tot en met 27 april) de “week van het tweedehands textiel”. Op velerlei manieren is het mogelijk om gebruikt textiel een tweede leven te geven. Google eens op deze zoekterm. Je komt leuke dingen tegen.

Veel informatie is te lezen op https://www.weekvantweedehandstextiel.nl/.  Zoals onderstaande tekst.

Het Leger des Heils
Deze organisatie is een zeer belangrijke partner op dit gebied. Voorafgaand aan 20 april kon kleding op een speciale manier ingeleverd worden in hun ReShare Stores. “Het leuke aan tweedehands kleding: het heeft al iets meegemaakt. Je leeft letterlijk in je kleding. Hierdoor wordt het zoveel meer waard dan alleen de commerciële waarde. Bij het doneren van een kledingstuk kan je je soms afvragen wie het na jou gaat dragen en wat het gaat meemaken. Als je een tweedehands item hebt gekocht dan kan je juist weer fantaseren over wie het item voor jou heeft gedragen, waar het is geweest en waarom iemand het heeft gedoneerd. Dit jaar hoef je niet meer te gissen maar kan je mee doen aan onze speciale actie ‘ReShare Your Memories’: Schrijf je herinnering aan dat kledingstuk op een kaartje, dat aan de kleding bevestigd wordt. En deel online welk kledingstuk je hebt gebracht of gekocht en welke herinneringen daar aan vast zitten. #reshareyourmemories.”

Dichter bij huis
Ook in de buurt zijn er mogelijkheden. Zo zijn er de bekende inleverbakken, bijvoorbeeld bij de COOP.

Dameskleding met Ervaring
En wat dacht je van kleding kopen in tweedehandswinkels? In Meppen vind je: “Dameskleding met Ervaring”. Op de site is te lezen: Een inbrengwinkeltje voor de betere gedragen dameskleding. Benieuwd naar de voorwaarden van inbreng, neem dan gerust contact op via mail of telefoon of (nog beter) kom kijken!” Gegevens zijn op de site te vinden. In verband met corona is zelf komen nu helaas even niet aan de orde.
Wat gebeurt met kleding die niet geschikt is voor de winkel en alle niet verkochte kleding? Te lezen is: ”Deze wordt aan het eind van het seizoen gedoneerd aan een goed doel en wel de Stichting van Bennie Ahlers uit Coevorden. Kijk voor meer informatie op www.benniehelptgambia.nl

Dorcas
Ook de stichting Dorcas is aanwezig in onze dorpen. Vroeger werden kledingtransporten naar Oost Europa en Afrika georganiseerd. Desgevraagd werd in een mail geantwoord: “U kunt bij Dorcas nog steeds alle soorten textiel inleveren (behalve dekbedden, kussen, bedlinnen). Behalve dat het textiel in onze winkels gesorteerd en verkocht wordt gaat er ook een groot deel naar textielhandelaren. We zamelen in via de winkels en ook nog in zo’n 175 depots. De opbrengst van de verkoop van textiel wordt gebruikt voor onze eigen projecten in het buitenland. Zo wordt de economie dáár gestimuleerd.” Een soort “Koop lokaal” zou je het tegenwoordig noemen.

Mini van der Kooi
In Aalden heeft Mini van der Kooi één van die 175 depots. Zij vertelt: “Vele jaren terug ging ik als vrijwilliger twee maal een reis maken in het kader van ontwikkelingssamenwerking. Naar Roemenië en naar Oekraïne. Geweldige ervaring. Toen later de kinderen kwamen raakte dat buiten de mogelijkheden. Maar toen ben ik me op een andere manier gaan inzetten, en wel als ‘depothouder’, waar men gebruikt textiel kan inleveren.”

“Benieuwd naar Dorcas en hun werkwijze?” vraagt Mini. En ze overhandigt een kaartje ‘KOM OOK BIJ DORCAS OP DE KOFFIE’. Via www.dorcas.nl/opdekoffie kunnen op diverse data (22 april als eerste, de volgende op 20 mei) vanaf 19.30 uur naar online uitzendingen over het werken van Dorcas gekeken worden. “De site zelf is ook heel informatief en die ‘koffie-uitzendingen’ kunnen daar ook nagekeken worden,” vult Mini aan. “En over het brengen van textiel: Mensen kunnen het altijd bij mij kwijt. Ben ik niet thuis? Zet het dan maar onder de overkapping aan De Schouw nummer 1!”

Oes Eig'n Kraantien d.d. 20 april 2021

 

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Darling-Dog-Store heeft eigen Dierenhoekje bij Creannetta

Thalita Daling van Darling-Dog-Store in Zwiggelte heeft sinds afgelopen week haar eigen Darling Dierenhoekje in het winkelpand van Creannetta aan de Aelderstraat 44. “Voor mij super spannend en een nieuw avo...

dinsdag, 11 mei 2021

Lees verder

Jan en Hanna: echtpaar op wie leeftijd geen vat krijgt

Diamanten bruidspaar Dolfing verrast door muzikaal optreden buren. Jan en Hanna Dolfing uit Zweeloo werden maandag behoorlijk verrast. Eerst met een feestelijk versierde woning, veel felicitaties en in de middag kwam lo...

dinsdag, 11 mei 2021

Lees verder

Activiteit Hemelvaartsdag PKN Aalden

Namens de kerk van Aalden hebben Hilly Popken en Anke Kamman iets georganiseerd op Hemelvaartsdag. “We deden het wel vaker, maar de laatste jaren gebeurde het niet meer,” aldus de beide v...

dinsdag, 11 mei 2021

Lees verder
Willekeurige foto