Artikel
Politieman Oebel Ubels (66) zwaait af na 46 jaar:

‘Ik sluit een imposant hoofdstuk uit mijn leven af’. Een half mensenleven diende Oebel Ubels in diverse functies de politie. De 66-jarige Meppenaar zwaaide afgelopen vrijdag met een voldaan gevoel af.

Eén ding is zeker: zijn loopbaan bij de politie was een indrukwekkende periode uit zijn leven. Het plezier in zijn werk, de onderlinge band met zijn collega’s, de trots van de organisatie én het vak. Het was voor Ubels veel meer dan een ‘gewone werkplek’.

Ontwikkelen
Het voelt nog wat onwerkelijk dat het er nu echt opzit. Ubels heeft dan ruim 46 dienstjaren op de teller staan bij de politie. Een lange en veelzijdige loopbaan laat hij achter zich, waarin hij veel mogelijkheden heeft benut om zich verder te ontwikkelen. “Ik heb me in operationele en leidinggevende zin kunnen ontwikkelen, maar ook in mijn rol als begeleider en coach van nieuwe agenten', blikt Ubels tevreden terug.

Voetsporen ouders
Agent en rechercheur was overigens allesbehalve zijn jongensdroom. Als buitenmens wilde hij het liefst boer worden en in de voetsporen treden van zijn ouders, die runden in Eesergroen een boerenbedrijf. Daar zette Oebel aanvankelijk zijn zinnen op. Hij rondde de ULO en HAVO af en kwam op een kruispunt: verder studeren of het boerenbedrijf van zijn ouders. Het was een dilemma, maar hij koos voor studie: de politieschool De Harne in Harlingen.

Post Sleen (standplaats Zweeloo)
Na afronding van deze opleiding startte Oebel Ubels zijn loopbaan in Bedum. “Nog steeds bewaar ik warme herinneringen aan Het Hogeland. Ik heb daar acht jaar met veel plezier als agent gewerkt. Toen mijn vader ziek werd ben ik teruggegaan naar Drenthe. Zodoende was er gelegenheid om op de boerderij te helpen. Ik werd toen als agent gestationeerd bij de post Sleen en met Zweeloo als standplaats. We werkten toen vanuit de voormalige kazerne aan de Hoofdstraat in Zweeloo."

Voorbeeldfunctie en altijd boven de partijen
Oebel Ubels stond in zijn rol als agent altijd boven de partijen. Ook toen hij diender werd in zijn eigen dorp. “Het was niet echt lastig. Ik heb alle voordelen van kennen en gekend worden ervaren. Je moet je dagelijks leven daarop wel terdege inrichten. Als je bij de politie werkt, heb je een voorbeeldfunctie. Je kunt natuurlijk niet lallend over straat gaan. Een ander aspect: de technische staat van de fietsen van onze twee zoons was altijd perfect in orde. Ook later, toen we een hoveniersbedrijf hadden, lag ik avond aan avond te sleutelen aan aanhangers en voertuigen om ervoor te zorgen dat er geen technische mankementen waren, waar ik in mijn rol als politieman op aangesproken zou kunnen worden." Ubels werd wel geconfronteerd met vervelende incidenten: "mensen die bij me voor de deur stonden en ongepaste kritiek uitten en soms zelfs bedreigend werden, maar die incidenten zijn gelukkig op een hand te tellen."

Rechercheur en trajectbegeleider
Vanaf 1986 was hij werkzaam als rechercheur bij het hoofdbureau van de Rijkspolitie In Assen en belast met regionale en landelijke onderzoeken. Na een grote reorganisatie in 1993, waar de Rijks- en gemeentepolitie werden vervangen door de Regiopolitie, keerde Oebel Ubels terug naar de post in Zweeloo. De laatste jaren was hij vooral werkzaam als trajectbegeleider van nieuwe dienders. Als ervaringsdeskundige gaf hij het aanstormend talent nuttige adviezen mee. “Als trajectbegeleider ben je in feite leidinggevende van een groep studenten. In mijn rol zorgde ik voor een gedegen koppeling tussen theorie en werk. De praktijk biedt veel leermogelijkheden.”

Mondiger
Wederzijds respect lijkt tegenwoordig sneller vergeten en mensen zijn mondiger. Ze denken meer te weten. De wereld is meer individualistischer geworden dan we misschien wel zouden wensen. Bovendien ligt door internet en social media al het nieuws direct op straat en kan iedereen op dat nieuws ook direct reageren. Vroeger sloegen de mensen elkaar ook wel op de kop, maar dat kwam alleen niet zo snel naar buiten.”

Proces-verbaal
De werkprocessen bij de politie zijn in de loop van de jaren sterk veranderd. Toch is Ubels van mening dat er geen extreem grote administratieve last op de schouders van de agenten ligt. “Het is en blijft belangrijk om een proces-verbaal op te maken dat voldoet aan de juridische standaarden. Gelukkig hebben we momenteel een systeem waar we al direct op straat alle relevante gegevens kunnen invoeren. Op het bureau  kunnen we dan binnen twee minuten het proces-verbaal afronden. Dat nam vroeger wel meer dan een uur in beslag. Recherchezaken vergen door de complexiteit uiteraard meer tijd en aandacht.”

Communicatietechnologie en uitrusting
Hij verlaat met een tevreden gevoel de organisatie. “De hedendaagse politieagent is goed toegerust en getraind. Bij mijn aantreden waren de mobilofoon en portofoon de belangrijkste mobiele communicatiemiddelen en was de bereikbaarheid op het platteland nog wel eens een bron van zorg. In de jaren ’90 kwam de mobiele telefoon in zwang, maar niet te vergelijken met de hypermoderne communicatietechnologie waarover we tegenwoordig kunnen beschikken.” Als het om uitrusting gaat zou Ubels adviseren om een stroomstootwapen (taser/red) in de basispolitiezorg op te nemen. ”Het is een goed alternatief  tussen de politiehond en het vuurwapen aan de ene kant en de wapenstok en pepperspray aan de andere kant.”

Oppasopa
Mensen die stoppen met werken worden met regelmaat gewaarschuwd voor het zwarte gat waar ze in zouden kunnen vallen na hun pensionering. Oebel is daar geen moment bang voor. “Mijn grootste hobby zijn mijn kleinkinderen. Op maandag zijn Jantina en ik oppasopa en oma. Dat is de mooiste dag van de week. Daarnaast houden we van fietsen en ga ik er graag met de motor op uit. Natuurlijk het Walking Football bij vv Sweel, dat we hopelijk komend seizoen coronaproof weer kunnen oppakken. En ik ga ons woonhuis aan de Mepperstraat nog verbouwen. Dus….!"

Een half mensenleven diende Oebel Ubels in diverse functies de politie. De 66-jarige Meppenaar zwaaide afgelopen vrijdag met een voldaan gevoel af. (Eigen foto)

Paspoort Oebel Ubels
Oebel Ubels kwam op 30 december 1954 in Ees ter wereld. Hij groeide op in Eesergroen, waar zijn ouders een boerenbedrijf runden. In 1975 startte hij met zijn opleiding aan de Politieschool in Harlingen.

  • 1975 -1983: agent bij de basis-politiezorg in Bedum;
  • 1983  - 1986: overstap naar de basis-politiezorg groep Sleen (post Zweeloo)
  • 1986: rechercheur – standplaats Hoofdbureau van de Rijkspolitie In Assen, belast met regionale en landelijke onderzoeken. Tevens coördinator/begeleider reserve politie.
  • 1993 -2000: bij de reorganisatie Rijkpolitie en Gemeentepolitie in 1993 volgde terugkeer naar de post in Zweeloo, later werd daar het werkgebied Oosterhesselen aan toegevoegd.
  • 2000:  wijkagent in Nieuw-Amsterdam/Veenoord.
  • 2007 - 2020 : docent en examinator Politieacademie in Drachten; in deze periode ook docent uniformberoepen Drenthe College (Assen) en het Friese Poortcollege (Leeuwarden). Vanaf 2007 nog 1 dag per week als docent verbonden aan de Politieacademie. In die rol voornamelijk actief met e opleiding van de Vrijwillige Politie.
  • 2008 - 2020 : Trajectbegeleider Noord-Drenthe; gevolgd door Zuidoost-Drenthe en Oost-     Groningen. Opleiding tot Hulpofficier van Justitie en na afronding van de opleiding Chef van Dienst/HOVJ in Assen.
  • Sinds vorig jaar gedetacheerd in Emmeloord, in verband  met vervanging van een zieke collega.

Op 30 april zwaaide hij na 46 jaar af.
Ubels woont samen met  en zijn vrouw Jantina in Meppen.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 27 april 2021

 

 

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Mieke Brinkhuis uit Aalden wilde zwaluwen graag te hulp schieten ...

...maar veelbelovend project staat in de ijskast. Mieke Brinkhuis lanceerde in 2020 het plan om een huiszwaluwentil in het dorp te plaatsen. “Het gaat niet zo goed met de zwa...

dinsdag, 18 januari 2022

Lees verder

Achter vergane glorie bloeit iets heel moois op

Bouw zes luxe rietgedekte appartementen en vier woningen op voormalig Auto Mekkes-terrein in voorjaar 2022 van start. Aalden is bijna een schitterend nieuwbouwplan rijker....

dinsdag, 18 januari 2022

Lees verder

Uitbreiding ambulancezorg vanuit locatie Zweeloo

UMCG Ambulancezorg heeft de diensten van de ambulancepost in Zweeloo - die sinds 2020  gehuisvest is naast de brandweerkazerne - aanzienlijk uitgebreid. “We zijn hier gestart met een avonddienst van 15:...

dinsdag, 18 januari 2022

Lees verder
Willekeurige foto