Artikel
Allround brandweerman Harry Smit (61) krijgt Koninklijke onderscheiding

Harry en Zwaantje voelen zich – samen met hondje Cosita – helemaal thuis aan Middendorpsstraat in Meppen. Harry Smit kreeg vorige week maandag bij zijn woonhuis in Meppen een groots onthaal. De 61-jarige Smit ontving een koninklijke onderscheiding vanwege zijn grote verdiensten voor de vrijwillige brandweer in De Krim en zijn betrokken rol in de samenleving.

Burgemeester Bert Bouwmeester reikte de onderscheiding uit en partner Zwaantje de Haan speldde in het bijzijn van familie, vrienden en het brandweerkorps van De Krim de versierselen bij Smit op.  

Grote staat van dienst
Harry Smit, geboren en getogen in De Krim, heeft zich liefst 33 jaar ingezet voor de vrijwillige brandweer. In zijn brandweercarrière heeft hij gefunctioneerd als manschap, bevelvoerder, oefenleider, lid van de ademluchtploeg en lid van het technisch ondersteunend team. Verder is hij binnen de jeugdbrandweer twaalf jaar als voorzitter en jeugdleider vrijwillig actief geweest. Smit begeleidde de opleidingsploeg en de juniorenploeg en organiseerde mede de zomerkampen en de oefendagen.
Uniek veelzijdig dienstverband
Vanwege de verhuizing naar Meppen stopte Smit vorig jaar met zijn actieve loopbaan bij het korps in De Krim. Niet veel brandweerlieden doen zo lang en ook in zoveel verschillende functies dienst. “Ze zouden misschien wel willen, maar door verandering van baan of woonplaats is het vaak niet meer te combineren. Dat is ook de reden waarom ik nu eigenlijk noodgedwongen zelf moet stoppen, omdat je bij voorkeur moet wonen en werken waar ook het korps zetelt. Anders ben je bij een uitruk te lang onderweg naar de kazerne.”
Bonte Wever in Slagharen zien komen en gaan…
Optreden bij gevaar, dat zit in het bloed van Smit. Hij is een man die stevig in zijn schoenen staat en over vaardigheden beschikt om bij calamiteiten kordaat op te treden. De grootste brand die hij in zijn loopbaan moest bestrijden was die van de Bonte Wever in Slagharen. 

 
Harry Smit, die ruim dertig jaar in diverse technische functies actief was voor het horeca-imperium van Hennie van der Most, heeft zijn eigen herinneringen aan de destijds unieke formule voor vermaak. “Ik heb de Bonte Wever van de grond af helpen opbouwen en was er ook bij toen het complex op 7 mei 2001 letterlijk instortte. Er was door de vuurzee geen houden meer aan en dat heeft veel indruk op mij gemaakt.” Smit was ook nauw betrokken bij andere uitgaanscentra van Hennie van der Most, zoals Evenementenhal Hardenberg. Preston Palace Almelo, Speelstad Oranje en Kalkar Wunderland, in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.
Werkzaam als onderhoudsmonteur
Hij werkt inmiddels al weer bijna zes jaar als onderhoudsmonteur bij Easyfairs Nederland, exploitant van de Evenementenhal Hardenberg. Normaal gesproken de locatie voor vak- en consumentenbeurzen, maar sinds begin februari van dit jaar ingericht als vaccinatielocatie.
Verlies van zijn vrouw en zoon
Harry Smit kreeg in zijn leven heel wat verdriet te verstouwen. In 2011 verloor hij zijn vrouw aan een hersenbloeding.  Alsof zijn veerkracht daarmee nog niet genoeg op de proef was gesteld, verongelukte op zondag 2 april 2017 zijn oudste zoon Pascal bij een eenzijdig ongeluk in De Krim.
Hoe kom je zoveel leed te boven? “Er is veel kracht en doorzettingsvermogen voor nodig en vergeten doe je het natuurlijk nooit. Ik heb heel veel steun van mijn familie, vrienden en korpsleden in De Krim gehad. Toch kan ik ook weer lachen, genieten en blij zijn. Samen met mijn partner Zwaantje, mijn zoon, twee dochters en hun partners en kleinkinderen heb ik het leven weer opgepakt.”

Veertig jaar lid van EHBO
Sinds beginjaren tachtig is Harry Smit vrijwilliger bij de Lotuskring Drenthe. Hier was hij voorzitter en is momenteel secretaris. Het doel van Lotuskring Drenthe is de opleiding te verzorgen voor personen die een ongevalslachtoffer natuurgetrouw kunnen uitbeelden, een ongeval in scène kunnen zetten en een ontwerp kunnen maken van een ongevalopgave voor het EHBO-onderwijs, de EHBO-wedstrijden en rampenoefeningen voor onder andere brandweer en Rode Kruis. Verder is de Meppenaar al ruim veertig jaar lid van de EHBO.
“We beginnen ons thuis te voelen in Meppen”
Harry en Zwaantje wonen inmiddels anderhalf jaar aan de Middendorpsstraat. Het dorp Meppen was geen bewuste keuze, het had voor beide evengoed Zuidwolde, De Krim of Veeningen kunnen zijn. “De woning in Meppen kwam in ons vizier en we hebben het hier echt getroffen. Het bevalt ons hier bijzonder goed. Een mooie rustige straat met betrokken buren. En na wat opstartproblemen en alle beperkingen rondom coronapandemie, beginnen we ons hier echt thuis te voelen. We hopen hier - samen met ons hondje Cosita - nog vele mooie en gelukkige jaren te beleven.”
Daarnaast hoopt Smit dat hij een rol van betekenis kan blijven vervullen bij de lokale en regionale brandweer. “Ik wil nog altijd adequaat handelen als zich een ernstige situatie voordoet. Zoals dat hoort bij een brandweerman.”
Onder het toeziende oog van leden van het brandweerkorps uit De Krim, wordt Harry Smit door burgemeester Bert Bouwmeester toegesproken. Smit mag zich Lid in de Orde van Oranje Nassau noemen.
Oes Eig'n Kraantien d.d. 4 mei 2021


 
 

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Darling-Dog-Store heeft eigen Dierenhoekje bij Creannetta

Thalita Daling van Darling-Dog-Store in Zwiggelte heeft sinds afgelopen week haar eigen Darling Dierenhoekje in het winkelpand van Creannetta aan de Aelderstraat 44. “Voor mij super spannend en een nieuw avo...

dinsdag, 11 mei 2021

Lees verder

Jan en Hanna: echtpaar op wie leeftijd geen vat krijgt

Diamanten bruidspaar Dolfing verrast door muzikaal optreden buren. Jan en Hanna Dolfing uit Zweeloo werden maandag behoorlijk verrast. Eerst met een feestelijk versierde woning, veel felicitaties en in de middag kwam lo...

dinsdag, 11 mei 2021

Lees verder

Activiteit Hemelvaartsdag PKN Aalden

Namens de kerk van Aalden hebben Hilly Popken en Anke Kamman iets georganiseerd op Hemelvaartsdag. “We deden het wel vaker, maar de laatste jaren gebeurde het niet meer,” aldus de beide v...

dinsdag, 11 mei 2021

Lees verder
Willekeurige foto