Artikel
Möpper likeurtje van de Palms
Jolanda Stultiens : “Een likeurtje met zo’n verhaal spreekt mensen altijd aan”. Möpper likeurtje van de Palms : een lekkernij die je móet je proeven !Bijna elk dorp heeft wel een eigen likeurtje, jam of bier. Meppen had dat tot dusverre nog niet. Met de introductie van ’t Möpper likeurtje van de Palms is dat nu rechtgezet.

Volgens initiatiefnemer Jolanda Stultiens werd dat onderhand ook hoog tijd. “Ons dorp  heeft drie campings, enkele groepsaccommodaties en de nodige horecagelegenheden. Ondanks al deze mooie voorzieningen hadden we in Meppen echter nog geen producten van eigen bodem, met de aanduiding Meppen erop, die we konden aanbieden aan toeristen. Met ‘t Möpper likeurtje hebben we nu een mooie troef in handen.”

Jeneverbesstruik
Het Möpper likeurtje is een drooglikeur. Jolanda legt het uit: “Een heerlijk likeurtje uit Meppen gemaakt op basis van de jeneverbesstruik. Zowel het hout als de bessen van de Jeneverbesstruik vormen de basissmaak van dit likeurtje van de Palms. Aangezien de Palms beschermd zijn komen de bessen en het hout overigens niet van de Drentse jeneverbesstruiken, maar van een plek elders waar dit wel is toegestaan.”

Recept
Op het etiket van ’t Möpper likeurtje staat hoe je er zelf likeur van kan maken. “De fles bevat dus alleen maar gedroogde producten. Giet er 600ml wodka of brandewijn bij en zet de fles 1 week donker weg en schud iedere dag even. Na 1 week kan je alles zeven. Doe dan 350 ml. water met 250 ml. suiker verwarmen en laat het suiker oplossen. Laat vervolgens afkoelen. Dan kan je het suikerwater toevoegen aan de smaakvolle wodka. Doe steeds een beetje en proef dan weer. Wil je minder alcohol, voeg dan meer water toe, Wil je het likeurtje zoeter, voeg dan meer suiker toe. Zo breng je het zelf helemaal op smaak”, aldus Jolanda.

Smaak is uniek
Aangevuld met diverse kruiden is de smaak volgens Jolanda uniek en dus is er sprake van een uniek Möpper / Drents streekprodukt. “Alle ingrediënten worden gedroogd en gaan droog in de fles. De fles wordt voorzien van een mooi etiket met het opschrift “Möpper likeurtje van de Palms” of buiten Meppen “Drents likeurtjes van de jeneverbesstruik.”

Jolanda Stultiens maakt allerlei drooglikeurtjes van fruit, kruiden, noten en planten. Van het fruit maakt Jolanda eerst fruitleer. “Dat is een plakje gedroogd puur fruit dat door droging nog maar amper 10% van zijn omvang behoudt, maar wel 10 keer zo geconcentreerd smaakt. Lekkere gezonde snoepjes voor de jeugd, maar ook lekker om een likeurtje van te maken. Zo’n lapje droogleer gaat dan in de fles, met wat kruiden en suiker erbij. Deze drooglikeurtjes zijn erg leuk om cadeau te geven. “Het meest uitdagend van deze hobby is het uitdenken van nieuwe smaken. Behalve de bekende fruitsmaken ben ik ook bezig met het bedenken van een likeur recept per dorp. Is een dorp ergens bekend om, dan bedenk ik er een likeurtje bij.

Lindebloesemlikeur Zweeloo
Het volgende product gaat een Lindebloesemlikeur worden met de naam “Sweeler likeurtje van de Lindebloesem”. De testen daarvoor moeten klaar zijn voordat de Lindeboom in de bloei staat in juni. Dit naar het idee dat er aan de Hoofdstraat in Zweeloo een oude Lindeboom staat die in de top-250 van mooiste en meest bijzondere bomen van Nederland. Deze boom is zelfs door Vincent van Gogh vereeuwigd op het schilderij “Tuin met vruchtbomen”. Een likeurtje met zo’n verhaal spreekt mensen altijd aan. Na het Möpper likeurtje is nu het Aalden/Zweeloo likeurtje in ontwikkeling. Dat vergt nog een paar weken.”

Jolanda is op dit moment op zoek naar planten of takken van de Rozemarijn, Laurier en Tijm. Heb je wat over laat dit dan weten. Bladeren en takken van deze planten ruilt zij graag met een zakje eigengemaakt thee uit haar tuin. Ook in complete laurier- en rozemarijn planten heeft ze interesse. Straks als de Lindebomen weer gaan bloeien is er tevens veel Lindebloesem nodig. Heb je Lindebomen staan en mag een deel van de bloesem geplukt worden? Neem dan even contact met Jolanda op.

Verkoopadressen
Het likeurtje wordt inmiddels verkocht via de horeca, campings, restaurants e.d. in Meppen, maar kan door geïnteresseerde horeca en toeristische gelegenheden elders in Drenthe ook met het “Drentse etiket” verkocht gaan worden.

Handige tip
TIP: gooi de jeneverbeshoutsnippers van het “Möpperlikeurtje van de Palms” niet weg maar verpak ze vervolgens in zilverpapier, prik er gaatjes in en leg ze op de kolen van de BBQ. Dit gaat dan roken en zodoende wordt je vlees gerookt met de kruidige smaak van de jeneverbes.

Op de hoogte blijven?

Zijn er dorpen met een speciaal verzoek die hun eigen likeurtje willen? Neem dan vrijblijvend  contact op met Jolanda Stultiens, Oude Brink 1, Meppen. Tel 06 – 21 55 06 94 (dagelijks na 15.00 uur)  Wilt u op de hoogte blijven van het Möpper likeurtje? Like dan de Facebookpagina @DePalmsstreekproducten.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 11 mei 2021


 

 

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Anne van der Bijl nieuwe eigenaar woonzorglocatie in Wezup

“Huize Wezup brengt Zorg en Welzijn samen” Anne van der Bijl is vanaf 1 november 2021 de nieuwe eigenaar van Huize Wezup. Al jaren had de 43-jarige inwoner van Leeuwarden de dro...

dinsdag, 25 januari 2022

Lees verder

Mieke Brinkhuis uit Aalden wilde zwaluwen graag te hulp schieten ...

...maar veelbelovend project staat in de ijskast. Mieke Brinkhuis lanceerde in 2020 het plan om een huiszwaluwentil in het dorp te plaatsen. “Het gaat niet zo goed met de zwa...

dinsdag, 18 januari 2022

Lees verder

Achter vergane glorie bloeit iets heel moois op

Bouw zes luxe rietgedekte appartementen en vier woningen op voormalig Auto Mekkes-terrein in voorjaar 2022 van start. Aalden is bijna een schitterend nieuwbouwplan rijker....

dinsdag, 18 januari 2022

Lees verder
Willekeurige foto