.

.

 

.

Sweelpop voor tweede achtereenvolgende keer afgelast:

 “We blijven positief. De focus is nu volledig gericht op het 40-jarig bestaan in 2022. Dan gaan we extra uitpakken!”

Afgelopen week is de wereld van het Sweelpop-bestuur wederom op z'n kop gezet, de 39e editie wordt verplaatst naar volgend jaar.

En dus is er op vrijdag 20 augustus voor het tweede achtereenvolgende jaar geen Sweelpop.

Tegenstelling leidt bij hem tot onbegrip
Het staat nogal haaks op de beelden vanuit de Johan Cruijff Arena, waar zaterdagavond bijna 27.000 toeschouwers aanwezig waren bij het duel tussen Ajax en PSV om de Johan Cruijff Schaal. Maar het popfestival op ‘t Alterbarg, dat omstreeks 2.500 bezoekers verwachtte, is door de nieuwe regels van het kabinet geannuleerd.

Voorzitter Mark Nijenbanning van Sweelpop – zelf ook een fervent voetballiefhebber - keek zaterdagavond bij het zien van de beelden zijn ogen uit. De tegenstelling leidt bij hem tot onbegrip en vooral vragen. "Er lijkt soms sprake van een bepaalde willekeur in het beleid. En omdat voor veel mensen deze beslissing nu willekeurig lijkt, leidt dit tot onbegrip. Vooral omdat de uitkomsten van de Fieldlab-evenementen niet als maatstaf worden gehanteerd, maar de keuzes van de overheid vooral op basis van andere afwegingen worden gemaakt. Daarentegen respecteren we de keuze: men wilde op korte termijn duidelijkheid geven en die hebben we gekregen.”

'750 bezoekers is te weinig'
Vorige week meldden we reeds dat eendaagse festivals alleen onder “strenge voorwaarden” doorgang kunnen vinden: ze moeten in de buitenlucht zijn en er mogen maximaal 750 bezoekers komen. "En dat is voor ons geen haalbare kaart, want met dit aantal draaien we simpelweg verlies. Bovendien zijn er in de voorverkoop al ruim 800 kaarten verkocht en dat is volgens de huidige richtlijnen al te veel", zegt Mark. Dat maakt het extra zuur, omdat de organisatie juist blij was met de goede voorverkoop tot nu toe. Mensen die al een kaartje hadden gekocht, krijgen binnenkort bericht van de organisatie.

Samenwerking met culturele gemeente Coevorden
Het onbegrip is door het Sweelpop-bestuur de voorbije dagen snel omgezet in positiviteit. “We blijven met dezelfde drive doorgaan en moeten weer vooruit kijken. Volgend jaar bestaat Sweelpop 40 jaar. Coevorden is dan ook culturele gemeente van Drenthe. We hebben de samenwerking gezocht en zijn allerlei ideeën aan het uitwerken. Inhoudelijk mag ik er nog niks over zeggen, maar één ding staat als een paal boven water: we gaan het dubbel en dwars inhalen", zegt Mark, die in het najaar de voorzittershamer overdraagt aan Richard Prakken. Hij neemt wel zitting in de commissie die het 40-jarig jubileum van Sweelpop gaat voorbereiden.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 10 augustus 2021

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel