Artikel
Van theeschenkerij Meppen naar theeschenkerij de Lindebloesem

Een gesprek in Meppen met Agnes en Jan Tienstra en Esther Tapken over de theeschenkerij. In het etablissement, want ten tijde van het gesprek was het, nog steeds, geen zomer.
De Theeschenkerij en het terras staan nog op dezelfde plek, prominent in het zicht, komend vanaf Aalden.

Maar er zijn wel wat veranderingen, na de overdracht door de familie Tienstra aan Esther en Herwert Tapken. Qua inrichting, qua bedrijfsvoering en qua kaart.

Esther en Herwert en de kinderen Joas, Yvan en Ninthe
Niet omdat het niet-goed was, maar: nieuwe ogen, nieuwe ideeën. Over hoe het gekomen is, hoe het was, en hoe het gaat worden ging het gesprek tussen Jan en Agnes als vorige en Esther Tapken als nieuwe ‘uitbater’.

Esther en Herwert woonden in Emmen en zochten naar een landelijke plek om hun kinderen, de 10-jarige Joas, de 8-jarige Yvan en Ninthe van 6 te laten opgroeien. Her en der gekeken, en toen in Meppen gevonden.

Agnes en Jan
Agnes en Jan hadden hun huis, inclusief theeschenkerij te koop staan. Agnes en Jan kochten de boerderij, plus schuren en stallen en grond, in 1993 van Jans en Hennie Pronk. 15 jaar geleden begon Agnes met de theeschenkerij. In het seizoen was zij 7 dagen per week open, al vanaf 10 uur. Maar daarvóór was al het nodige werk verricht, zoals de inkoop. En de avonden waren gevuld met het bakken van haar befaamde taarten. Een heel druk bestaan dus. Waaraan Jan, na zijn pensionering, ging deelnemen. Met heel veel plezier werkten zij in hun bedrijf, en diverse vermakelijke verhalen passeren de revue. De klanten werden vaak meer dan passanten. Het vakantiehuisje was inmiddels omgebouwd tot atelier voor de creatieve Agnes. Jan stak veel tijd in de paarden. Langzamerhand rijpte het plan te gaan minderen en een nieuwe woonplek te gaan zoeken. In een leuke stad met veel voorzieningen….. maar toen de kans zich voordeed tóch in Meppen te blijven, en naast de oude woning een nieuwe te bouwen, hebben de plannen zich in die richting gebogen.

Geweldig leuke stap
Esther is vorig jaar met de theeschenkerij begonnen. “Ik zag mogelijkheden en het leek mij een geweldig leuke stap in mijn carrière. De afspraak is dat de theeschenkerij míjn werk is. Herwert werkt als zelfstandige in de IT-wereld en is momenteel ingehuurd door de politie,” zo vertelt Esther.

2020: een bijzonder jaar
2020 werd, voorzichtig uitgedrukt, een zeer bijzonder jaar.  Zaak-plus-kinderen, corona, maatregelen, zaak dicht, zaak deels open, onervarenheid, plannen die waargemaakt moesten worden…. Esther wist zeker dat ze met de theeschenkerij door wilde, maar ook dat het op een andere leest geschoeid moest gaan worden.

Esther, Helga en Deborah
En zo gaat het nu dan ook gebeuren: niet meer een eenmans/vrouwszaak, maar met z’n drieën, als team. Vriendin Helga Dorman, schoonzus (en vriendin) Deborah Tapken plus Esther, zo gaan ze het seizoen in. Zo kunnen werkzaamheden verdeeld worden. Ook blijft Esther 2 dagen per week ‘kleuterjuf’ in Hoogeveen.

Qua inrichting heeft Esther een nieuwe look gecreëerd. Er is een geavanceerd pinapparaat, met, o.a. omzetstatistieken om de bedrijfsvoering makkelijker inzichtelijk te maken. In de keuken is nieuwe apparatuur aangeschaft, bijvoorbeeld een nieuwe koffiemachine.
Een droom voor later is het vakantiehuisje om te bouwen tot B&B. En wat betreft de kaart gaat er méér dan thee geschonken worden. Ook lunchgerechten zijn verkrijgbaar.

Over de nieuwe naam “De Lindebloesem” vertelt Esther tot slot: “Ik ben gek op lindebloesemthee. Die is dus zeker verkrijgbaar. En wie weet ooit een keer van de eigen lindeboom, die ik heel graag nog op ons terrein wil planten.”

V.l.n.r.: Helga Dorman, Esther Tapken en Deborah Tapken vormen het team van Theeschenkerij De Lindebloesem aan de dorpsrand van Meppen. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Oes Eig'n Kraantien 8 juni 2021

 

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Mooie parade van klassieke Mazda’s bij autobedrijf Germs

Met een parade van klassieke Mazda’s herleefden afgelopen zondag oude tijden bij Garage Germs. De Hadi-Mazda Club organiseerde de eerste toertocht van het jaar en de voormalig gerenommeerd Mazda-dealer werd als...

dinsdag, 15 juni 2021

Lees verder

Eindfase van realisatie nieuw schoolplein basisschool De Schutse

Afgelopen week is door Speelplaatsinrichter Van Ee Speel wederom hard gewerkt aan het nieuwe schoolplein van De Schutse. In samenwerking met Van Ee Speel is het onderwerp voor het schoolplein ger...

dinsdag, 15 juni 2021

Lees verder

Eindexamenuitslag pakt grandioos uit voor Silke, Mette en Jens de Lange

Voor heel wat gezinnen stond afgelopen donderdag in het teken van ‘de uitslag’. Ook bij de familie De Lange in Aalden was het feest en konden de champagneflessen ontkurkt worden drie geslaagden in &eacut...

dinsdag, 15 juni 2021

Lees verder
Willekeurige foto