.

.

 

.

Openluchtspelcommissie Zweeloo maakt van nood een deugd

Alles weer spik en span voor nieuwe voorstellingen in 2022. De nood van de openluchtspelcommissie is, zoals voor zoveel kunst- en cultuurorganisaties in de coronaperiode: geen mogelijkheden te doen wat - al sinds 1958! - gedaan wordt: een toneelvoorstelling aanbieden, in de open lucht, in het theater aan de Aelder Hooghe.

De deugd die men er van maakte: dat openluchttheater flink aanpakken. Dit wil zeggen dat de commissie, met gevraagde vrijwilligers, een aantal dagen ter plekke flink aan het werk is geweest.

‘Gehemmeld’’
Er werd, op z’n Drents gezegd, ‘gehemmeld’: onkruid verwijderd, geboend, geveegd, geharkt. Waarbij door de commissie wordt opgemerkt: “Wat fijn dat we geen rommel en vernielingen aantroffen.” De technische installatie is de afgelopen jaren verbeterd en behoefde geen update.

De verplaatsbare toilet-unit is vervangen door een permanent gebouw, met goed toegankelijke toiletten. “De toiletwagen is nog wel te huur,” aldus de openluchtspelcommissie.

Alles weer spik en span…
De unit bij de ingang werd van binnen en van buiten flink aangepakt. Dit kon financieel mede mogelijk gemaakt worden door bijdrages uit de Dorpsbudgetten van Zweeloo en Aalden en RABO-clubsupport. Vele handige handen maakten  van een ‘keet’ een mooi afgetimmerd gebouw. Binnen te gebruiken voor de vergaderingen, de begin-oefenavonden, de plek voor omkleden en schminken en de pauzevoorbereidingen. Buiten werd voor de hopelijk weer komende voorstellingen de ‘pauze-logistiek’ verbeterd: er werd een vaste afkapping aan de unit gebouwd. En dus niet meer op- en afbouwen van het gedeelte waar koffie, drinken, de overbekende gevulde koek én de wijd en zijd bekende ‘warme worst in de 2e pauze’ te verkrijgen zijn.

Relatief rustig jaar, maar we zijn klaar voor 2022 !
Voorzitter Albert Hilbrands blikt terug en vooruit: “Dat we in 2020 en dit jaar geen voorstellingen hebben kunnen opvoeren had te maken met de beperkingen bij het repeteren. Onze voorstellingen in de open lucht, met vaste zitplekken, voldoen goed aan de maatregelen waaraan we ons moeten houden. Maar het traject om zo ver te komen, dat was niet haalbaar de afgelopen twee seizoenen. Dus een, relatief, rustig jaar voor onze commissie. Maar we zien er naar uit om weer aan de slag te gaan. Met hopelijk een nieuw (handig) commissielid voor een afzwaaier die lang deel uitmaakte van de commissie. We hopen dat we in het komende jaar, met Coevorden als Culturele Gemeente van Drenthe, weer mensen te kunnen verwelkomen in ons mooie openluchttheater.”

Bekijk ook eens, voor nieuws, terugblikken en de geschiedenis, de website www.openluchtspelzweeloo.nl

In 2020 en 2021 bleven de trouwe bezoekers vanwege alle beperkende maatregelen verstoken van een openluchtspel, maar alles is in het theater aan de Aelder Hooghe weer in gereedheid gebracht voor het nieuwe seizoen. (Archieffoto 2016)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 7 september 2021

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel