Artikel
Thomas Berkhout uit Wezuperbrug (16) ...
... treedt in voetsporen van zijn vader. Groene Lyceum paste perfect bij ambities. De appel valt niet ver van de boom, want over de toekomstdromen van Thomas Berkhout uit Wezuperbrug bestaan geen twijfels: “Ik wil heel graag het sierteeltbedrijf van mijn vader en oom overnemen.” Het was dan ook een logische keuze dat Thomas koos voor groen onderwijs. Afgelopen maand slaagde de 16-jarige telg van een bloeiend familiebedrijf voor de vierjarige opleiding Groene Lyceum aan het Terra College in Emmen. Thomas start na de zomervakantie met de MBO-opleiding “Teelt en Groene Technologie”, eveneens aan het Terra College.

Praktijkgericht traject
Thomas is een slimme doener, geen jongen voor taaie theorie. De havo was mede daarom geen optie en het Groene Lyceum was op zijn lijf geschreven. In een uitdagende  leeromgeving en met een goede structuur heeft Thomas de afgelopen vier jaar een goede basis voor de nabije toekomst gelegd. Het Groene Lyceum is een leerroute die is ontstaan doordat Terra College zowel in het vmbo als in het mbo een behoefte signaleert aan een opleiding voor leerlingen met havo/vwo advies. Leerlingen als Thomas Berkhout willen een praktijkgericht traject volgen, waarmee ze uiteindelijk kunnen doorstromen naar het hbo.

Diverse leerzame stages
In de opleiding deed Thomas ter voorbereiding op de examens diverse toetsen, die ook meetelden voor het examen. Hij legt het uit: “In klas 3 deed ik examen in de vakken Nederlands, Engels, Wiskunde, Economie en Groene Vormgeving. In klas 4 gevolgd door Biologie en Duits. Het 'groen examen' is een keuzevak, maar dat lag in mijn geval het meest voor de hand. In klas 3 en 4 waren er diverse stages in verschillende beroepsgroepen. Zo kreeg je een goed beeld van de mogelijkheden.”

Persoonlijke begeleiding
Thomas heeft de voorbije vier jaar mede dankzij de stages veel ervaring opgedaan. “Ik heb altijd een goede begeleiding gehad, want qua uitleg en opdrachten was alles altijd erg duidelijk en kon je vaak ook nog buiten schooltijd bij docenten terecht om ze hulp te vragen. In leerjaar 1 en 2 was er veel persoonlijke begeleiding en in leerjaar 3 en 4 ben je steeds meer op jezelf aangewezen. Ik heb veel stageverslagen gemaakt en projectonderzoek gedaan. Allemaal erg leuk en interessant.”

"...veel meer van het doen!"
Thomas is niet echt van het leren, maar veel meer van het doen. “Corona was in alle opzichten heel vervelend, want ik heb een paar maanden vrijwel niets aan school kunnen doen en het was moeilijk om de draad weer op te pakken.”

Met het diploma van het Groene Lyceum had Thomas kunnen doorstromen naar een 1- of 2-jarige MBO-opleiding Manager Retail opleiding (niveau 4) en daarna de stap naar een HBO- opleiding kunnen maken. Toch heeft hij andere keuzes gemaakt. “Het is voor mezelf beter dat ik nu voor de praktische kant kies en daarom begin in na de zomervakantie met de opleiding Teelt en Groene Technologie." Thomas wordt hier opgeleid voor vakexpert Teelt en Groene Technologie. “Na afronding van deze studie wordt er van mij verwacht dat ik alle kennis in huis heb op het gebied van teeltvoorbereiding, bodemkunde en gewasbescherming. Daarnaast leer ik leiding te geven, planning te maken en te organiseren.”

Investeren in de toekomst
Met deze opleiding investeert Thomas in zijn toekomst, want hij wil op termijn graag de sierheesterkwekerij van zijn vader en oom overnemen. Ik heb er altijd al van gedroomd om een groot eigen bedrijf te runnen en te zorgen voor de kwaliteit van nieuwe gewassen.”

Thomas speelt voetbal bij KSC onder 17, is een liefhebber van zwemmen en gamen met zijn vriendengroep. Als het kan gaat hij ook graag met zijn vader
mountainbiken.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 13 juli 2021


 
 

Zoeken in de site

Laatste nieuws

World Clean-up Day 2021

Komende zaterdag is het weer zover: World Cleanup Day 2021. Tijdens deze wereldwijde opschoondag komen ruim 180 landen in actie voor een schonere omg...

dinsdag, 14 september 2021

Lees verder

“Onteigening is een barbaars middel en niet van deze tijd”

Bij experts is er veel scepsis. Verplichte onteigening van boeren om daarmee de stikstofcrisis snel op te lossen is onrealistisch, roept weerstand op bij boeren en werkt daardoor alleen maar averech...

dinsdag, 14 september 2021

Lees verder

Het blijft elke keer indrukwekkend...

de landing van een luchtballon....dit keer dichtbij huis. De landing van een luchtballon blijft altijd indrukwekkend. Ook afgelopen week trok het schouwspel aan de dorpsrand van Meppen veel bekijks...

dinsdag, 14 september 2021

Lees verder
Willekeurige foto