Artikel
59e editie Zweeler Palet
Annet Hamster en Harry Schomaker exposeren tijdens 59e editie Zweeler Palet. Het Zweeler Palet organiseert van 24 juli tot en met 22 augustus 2021 een expositie in de kerk van Zweeloo. De kunstenaars zijn Annet Hamster uit Assen met keramisch werk en Harry Schomaker uit Ter Apel met schilderijen (werkmantechnieken).

Annet Hamster uit Assen heeft zich gespecialiseerd in de combinatie van kristalglazuren en porseleinklei. Het keramiek van Hamster, die een opleiding volgde aan het Instituut voor Creatieve Ontwikkeling in Assen, bestaat uit handgevormde en gedraaide objecten van porseleinklei, gestookt in een elektrische oven.

Het is een fijnkorrelige en zuivere klei, geschikt als ondergrond voor kristalglazuren. Per glazuur maakt zijzelf het bijpassend stookprogramma. Door het stookproces ontstaan de kristallen. Ze vragen veel aandacht vanwege hun eigenzinnige en wispelturige karakter in vorm en in groeiproces. Het karakter, de grootte en de vorm, van de kristallen wordt door de stoffen in het glazuur en het stookproces bepaald.

Harry Schomaker woont en werkt in Ter Apel en Saint Hilaire de Riez (Vendëe) in Frankrijk. De affiniteit met de drukkerswereld speelt een grote rol in zijn leven als kunstenaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij belangstelling kreeg voor de 'Werkmantechnieken', (inktrol en sjabloon). Na een intensieve scholing ontwikkelde Schomaker een geheel eigen stijl. Nauw verweven met de Franse Atlantische kust. Hij geeft vorm aan z'n geliefde onderwerpen die aan de Franse Atlantische kust voor het oprapen liggen: de getijdehavens van de oestervissers, de zoutmoerassen, de stellages van de totebelvissers, om er maar een paar te noemen.

Het is het lijnenspel door verticale steigerpalen en horizontale loopplanken, dat in de havens voor verrassingen zorgt. Harry Schomaker komt dat natuurlijk ook tegen, bij ons aan het Wad. Het is niet alleen de kust die hem bezighoudt. Ook de stad vormt een belangrijk artistiek onderwerp, vaak weergegeven in een speels perspectief. 

Locatie: NH Kerk, De Wheem 10, 7851 TA Zweeloo. Openingstijden: zaterdag-, zondag- en woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uurDe coronamaatregelen moeten in acht worden genomen. Bezoekers moeten zoveel mogelijk anderhalve meter afstand van elkaar houden. Indien dit niet mogelijk is dan graag een mondkapje dragen.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 20 juli 2021

 

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Tentoonstelling en fietsroutes Gezichten van de Bevrijding

Op vijf locaties zijn in de gemeente Coevorden tot en met augustus 2021 tijdelijke tentoonstellingen geopend waar de Gezichten van de Bevrijding getoond worden....

dinsdag, 27 juli 2021

Lees verder

Happen en Grappen smaakt naar meer!

Een avond vol gezelligheid en cabaret bij Grand Café LiBo. Wie omstreeks 13.00 uur door de Aelderstraat reed had nog niet in de gaten dat er iets bijzonders te gebeuren sto...

dinsdag, 27 juli 2021

Lees verder

59e editie Zweeler Palet

Annet Hamster en Harry Schomaker exposeren tijdens 59e editie Zweeler Palet. Het Zweeler Palet organiseert van 24 juli tot en met 22 augustus 2021 een expositie in de kerk van Zweeloo. De ...

dinsdag, 20 juli 2021

Lees verder
Willekeurige foto