Artikel
Sweelpop voor tweede achtereenvolgende keer afgelast:
 “We blijven positief. De focus is nu volledig gericht op het 40-jarig bestaan in 2022. Dan gaan we extra uitpakken!”

Afgelopen week is de wereld van het Sweelpop-bestuur wederom op z'n kop gezet, de 39e editie wordt verplaatst naar volgend jaar.

En dus is er op vrijdag 20 augustus voor het tweede achtereenvolgende jaar geen Sweelpop.

Tegenstelling leidt bij hem tot onbegrip
Het staat nogal haaks op de beelden vanuit de Johan Cruijff Arena, waar zaterdagavond bijna 27.000 toeschouwers aanwezig waren bij het duel tussen Ajax en PSV om de Johan Cruijff Schaal. Maar het popfestival op ‘t Alterbarg, dat omstreeks 2.500 bezoekers verwachtte, is door de nieuwe regels van het kabinet geannuleerd.

Voorzitter Mark Nijenbanning van Sweelpop – zelf ook een fervent voetballiefhebber - keek zaterdagavond bij het zien van de beelden zijn ogen uit. De tegenstelling leidt bij hem tot onbegrip en vooral vragen. "Er lijkt soms sprake van een bepaalde willekeur in het beleid. En omdat voor veel mensen deze beslissing nu willekeurig lijkt, leidt dit tot onbegrip. Vooral omdat de uitkomsten van de Fieldlab-evenementen niet als maatstaf worden gehanteerd, maar de keuzes van de overheid vooral op basis van andere afwegingen worden gemaakt. Daarentegen respecteren we de keuze: men wilde op korte termijn duidelijkheid geven en die hebben we gekregen.”

'750 bezoekers is te weinig'
Vorige week meldden we reeds dat eendaagse festivals alleen onder “strenge voorwaarden” doorgang kunnen vinden: ze moeten in de buitenlucht zijn en er mogen maximaal 750 bezoekers komen. "En dat is voor ons geen haalbare kaart, want met dit aantal draaien we simpelweg verlies. Bovendien zijn er in de voorverkoop al ruim 800 kaarten verkocht en dat is volgens de huidige richtlijnen al te veel", zegt Mark. Dat maakt het extra zuur, omdat de organisatie juist blij was met de goede voorverkoop tot nu toe. Mensen die al een kaartje hadden gekocht, krijgen binnenkort bericht van de organisatie.

Samenwerking met culturele gemeente Coevorden
Het onbegrip is door het Sweelpop-bestuur de voorbije dagen snel omgezet in positiviteit. “We blijven met dezelfde drive doorgaan en moeten weer vooruit kijken. Volgend jaar bestaat Sweelpop 40 jaar. Coevorden is dan ook culturele gemeente van Drenthe. We hebben de samenwerking gezocht en zijn allerlei ideeën aan het uitwerken. Inhoudelijk mag ik er nog niks over zeggen, maar één ding staat als een paal boven water: we gaan het dubbel en dwars inhalen", zegt Mark, die in het najaar de voorzittershamer overdraagt aan Richard Prakken. Hij neemt wel zitting in de commissie die het 40-jarig jubileum van Sweelpop gaat voorbereiden.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 10 augustus 2021

 

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Culturele gemeente van Drenthe

Beste cultuurliefhebber uit de gemeente Coevorden, De gemeente Coevorden is van eind augustus 2021 t/m december 2022 culturele gemeente van Dre...

woensdag, 26 januari 2022

Lees verder

Aanvraag dorpsbudget vanuit ‘Schrijverscollectief van A tot en met Z’

Dit theater- en schooljaar is Coevorden de culturele gemeente van Drenthe, met als thema “Verbonden in Verhalen”. Vier schrijvers uit de voormalige gemeente Zweeloo hebben het idee opgevat om samen een...

dinsdag, 25 januari 2022

Lees verder

Kleine bieb met grote letters in de Korenhof

Sinds kort heeft de bibliotheek Aalden in woonzorgcentrum de Korenhof een kleine bieb gemaakt met hierin grootletterboeken. Maandagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur (in de oneven weken) zijn Lammy Kroes en Anni...

dinsdag, 25 januari 2022

Lees verder
Willekeurige foto