Artikel
‘’We hebben zoveel lieve mensen om ons heen”

Beter een goede buur dan een verre vriend; deze uitspraak gaat in ieder geval op voor de familie Wierda uit Aalden. Het gezin is onder de indruk van de hulp en goede zorgen die ze afgelopen week ondervonden bij het heftig ongeluk met de menwagen aan de Gelpenberg.

“Ongelofelijk. Van alle kanten kwamen mensen toesnellen om te helpen. En ook de afgelopen dagen is er belangstelling geweest en is ons van alle kanten een hart onder de riem gestoken. We hebben zoveel lieve mensen om ons heen. Dat heeft ons zeer goed gedaan”, zegt Elles Wierda, die met haar gezin sinds twee jaar woonachtig is aan de Gelpenberg 24a in Aalden.

Noodlot slaat toe
Vorige maand openden ze de poorten van minicamping Aelderveen en amper een maand later sloeg het noodlot toe. Het gezin is inmiddels van de schrik bekomen. “Het gaat naar omstandigheden goed. We zijn allang blij dat het ongeluk relatief goed is afgelopen”, zegt Rudie Wierda, die samen met zijn zoon Patrick en twee campinggasten - een vriendin van de familie en een jeugdige campinggast – op de menwagen zat. “Voor hetzelfde geld was het paard door het ongeluk in blinde paniek op hol geslagen. Je moet er niet aan denken wat er dan had kunnen gebeuren.”

Direct adequate hulp
Elles was thuis en kreeg woensdagavond een alarmerend telefoontje van omstanders. Ze spoedde zich naar de plaats van het ongeluk. “Dan gaat alles in een flits door je heen, maar dankzij de hulpverleners en buurt- en dorpsgenoten is er direct adequaat gehandeld en zijn we goed opgevangen.”

Ongeluk staat nog helder op het netvlies
Rudie en Patrick hebben het allemaal nog helder op het netvlies. “We wilden ’s avonds nog graag een tochtje maken. Op de terugweg - amper een kilometer van ons huis – ging het mis op de nadering van twee tegemoetkomende trekkers. De eerste passeerde zonder problemen, hoewel het wegdek van de Gelpenberg niet heel breed is. De tweede vervoerde hooi, opgestapelde hooibalen. Kennelijk is het paard daardoor geschrokken. Misschien ook omdat de trekker even moest uitwijken naar de berm. Het wiel van de menwagen kwam door de manoeuvre tegen een boom aan, waardoor de boel is gaan slingeren en uiteindelijk omviel”, doen Rudie en Patrick verslag.

Zekere voor het onzekere
Rudie kwam onder de wagen terecht. Gelukkig kwam er direct hulp en werd 112 gebeld. “Overal werden kussens, dekens en andere spullen gehaald die nodig waren. Omdat ik hartpatiënt ben en bovendien gevreesd werd voor inwendige bloedingen, werd ik naar het ziekenhuis in Groningen vervoerd. Ze hebben het zekere voor het onzekere genomen.” Rudie is helemaal beurs en heeft nog veel pijn, maar gelukkig geen ernstige verwondingen.

Met z’n allen weer thuis
Zoon Patrick brak een middenvoetsbeentje en een teen, waarvoor hij in het ziekenhuis in Emmen werd behandeld. Elles heeft gelukkig haar man en Patrick nog dezelfde avond kunnen ophalen. Om vijf uur ’s ochtends waren ze weer met z’n allen thuis. De vriendin had lichte verwondingen boven haar knie en dat werd in het ziekenhuis gehecht.

Friese merrie Vingina bleef ongedeerd
De Friese merrie Vingina kwam er zonder kleurscheuren vanaf. "Al een jaar of tien gebruiken we dit paard om te mennen. Van gebrek aan ervaring was dus geen sprake. Juist omdat het dier zo bedreven is, sloeg ie niet op hol maar bleef stilstaan. Hoe ervaren ook, een ongeluk als afgelopen week kan helaas altijd gebeuren", zeggen Elles, Rudie en Patrick, die alle drie in bezit zijn van een menbewijs.

Buitengebied Aalden leent zich ideaal voor minicamping met paarden
Het gezin Wierda verhuisde in 2019 vanuit Hoogersmilde naar de dorpsrand van Aalden, op de grens met Witteveen. “We konden op het Drents-Friese Wold geen geschikte plek vinden om een camping te beginnen en hier in het buitengebied van Aalden zijn wel de mogelijkheden." De familie wil in de nabije toekomst ook mentochten aanbieden. Ze hebben twee paarden en een pony en campinggasten hebben de mogelijkheid om hun eigen paard of pony mee te nemen.

Eén aspect blijft na afgelopen week in de herinnering. “Er wordt goed voor elkaar gezorgd in Aalden. Dat is goed om te weten!”

Het gezin Wierda uit Aalden met de Friese merrie Vingina is inmiddels van de schrik bekomen. Ze maken het naar omstandigheden goed. “Het ongeluk met de menwagen heeft veel indruk gemaakt en had ook heel anders kunnen aflopen.” Elles en Rudie Wierda wonen met hun zoons Patrick, Jesse en Niels sinds twee jaar aan de Gelpenberg in Aalden en openden vorige maand minicamping Aelderveen. (Foto: Geert Reintsema)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 10 augustus 2021

 

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Anne van der Bijl nieuwe eigenaar woonzorglocatie in Wezup

“Huize Wezup brengt Zorg en Welzijn samen” Anne van der Bijl is vanaf 1 november 2021 de nieuwe eigenaar van Huize Wezup. Al jaren had de 43-jarige inwoner van Leeuwarden de dro...

dinsdag, 25 januari 2022

Lees verder

Mieke Brinkhuis uit Aalden wilde zwaluwen graag te hulp schieten ...

...maar veelbelovend project staat in de ijskast. Mieke Brinkhuis lanceerde in 2020 het plan om een huiszwaluwentil in het dorp te plaatsen. “Het gaat niet zo goed met de zwa...

dinsdag, 18 januari 2022

Lees verder

Achter vergane glorie bloeit iets heel moois op

Bouw zes luxe rietgedekte appartementen en vier woningen op voormalig Auto Mekkes-terrein in voorjaar 2022 van start. Aalden is bijna een schitterend nieuwbouwplan rijker....

dinsdag, 18 januari 2022

Lees verder
Willekeurige foto