Artikel
Verrassing voor Cees Roubos

Afgelopen zaterdagmiddag reed een aantal auto’s met mede-gemeenteleden van de Ned. Herv. Kerk in Zweeloo naar Havelte waar onze vaste organist Cees Roubos het door hem bedachte Chamadron bespeelde.

Al zo’n 35 jaar geleden is dit unieke muziekinstrument op zijn initiatief in de toren van de Clemenskerk in Havelte gebouwd. Het bestaat uit 50 koperen trompetten die door de galmgaten van de toren naar buiten worden gestoken wanneer ze worden bespeeld. Dit geschiedt met behulp van een klavier en een windmotor. Heel bijzonder en knap bedacht. Er is er maar één van in de wereld!

Het publiek kon buiten op stoelen achterover zittend het concert van een half uur beluisteren en zich verwonderen. Ook menig langsfietsende toerist bleef verrukt staan luisteren.

Met onze komst wilden we Cees en zijn steun en toeverlaat en partner Renate verrassen en dat is gelukt. Binnenkort gaat Cees met pensioen maar hij heeft aangegeven om in de wekelijkse kerkdienst het orgel in de kerk van Zweeloo te blijven bespelen en daar zijn wij heel erg blij mee.

De komende zaterdag - 11 september - zal het Chamadron dit jaar voor het laatst worden bespeeld, ook door Cees. U kunt hier bij zijn:  van 16.00 tot 16.30 uur aan de Uffelterkerkweg 1 in Havelte. 

Toegang is gratis maar een vrijwillige bijdrage in de orgelpijp wordt zeer op prijs gesteld.

Tineke Wiersma

Oes Eig'n Kraantien d.d. 7 september 2021

 

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Jaarlijkse schilderdag succesvol

31 Schilders ‘plein air’ aan het werk in Zweeloo. De jaarlijkse schilder dag van Tourist Info Aalden/Zweeloo is afgelopen zaterdag succesvol verlopen. De dag werd voor de 13e keer georganiseerd en vond...

dinsdag, 14 september 2021

Lees verder

Zwaagstra nieuwe hoofdsponsor Sweelpop Festival

Zwaagstra, bestaand uit Zwaagstra Beton en Zwaagstra sierbestrating heeft zich voor drie jaar als hoofdsponsor verbonden aan Sweelpop Festival. Afgelopen week werden de handtekeningen onder het contract gezet tot medio 202...

woensdag, 8 september 2021

Lees verder

Openluchtspelcommissie Zweeloo maakt van nood een deugd

Alles weer spik en span voor nieuwe voorstellingen in 2022. De nood van de openluchtspelcommissie is, zoals voor zoveel kunst- en cultuurorganisaties in de coronaperiode: geen mogelijkheden te doen wat - al si...

woensdag, 8 september 2021

Lees verder
Willekeurige foto