Artikel
Verrassing voor Cees Roubos

Afgelopen zaterdagmiddag reed een aantal auto’s met mede-gemeenteleden van de Ned. Herv. Kerk in Zweeloo naar Havelte waar onze vaste organist Cees Roubos het door hem bedachte Chamadron bespeelde.

Al zo’n 35 jaar geleden is dit unieke muziekinstrument op zijn initiatief in de toren van de Clemenskerk in Havelte gebouwd. Het bestaat uit 50 koperen trompetten die door de galmgaten van de toren naar buiten worden gestoken wanneer ze worden bespeeld. Dit geschiedt met behulp van een klavier en een windmotor. Heel bijzonder en knap bedacht. Er is er maar één van in de wereld!

Het publiek kon buiten op stoelen achterover zittend het concert van een half uur beluisteren en zich verwonderen. Ook menig langsfietsende toerist bleef verrukt staan luisteren.

Met onze komst wilden we Cees en zijn steun en toeverlaat en partner Renate verrassen en dat is gelukt. Binnenkort gaat Cees met pensioen maar hij heeft aangegeven om in de wekelijkse kerkdienst het orgel in de kerk van Zweeloo te blijven bespelen en daar zijn wij heel erg blij mee.

De komende zaterdag - 11 september - zal het Chamadron dit jaar voor het laatst worden bespeeld, ook door Cees. U kunt hier bij zijn:  van 16.00 tot 16.30 uur aan de Uffelterkerkweg 1 in Havelte. 

Toegang is gratis maar een vrijwillige bijdrage in de orgelpijp wordt zeer op prijs gesteld.

Tineke Wiersma

Oes Eig'n Kraantien d.d. 7 september 2021

 

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Jantina Hellingmolen is een indrukwekkend monument en helemáál vanuit de lucht......!

Een reportageteam van het natuurprogramma ROEG van TV Drenthe vloog onlangs met hun drone over het molenterrein en legde het cultuurhistorisch erfgoed in schitterende beelden vas...

dinsdag, 18 januari 2022

Lees verder

Kerken organiseren Kerstspeurtocht

Ga van 24 tot en met 27 december samen aan de wandel en beleef het kerstverhaal dicht bij huis. Met Kerst gaan we naar familie, op vakantie ….. maar voor de twee...

dinsdag, 21 december 2021

Lees verder

Doek valt voor Sweel Cultureel

Voor Sweel Cultureel is het doek gevallen en zal per 1 januari 2022 niet meer bestaan. Het bestuur kijkt terug op een mooie periode...

vrijdag, 17 december 2021

Lees verder
Willekeurige foto