Artikel
Glasvezel. Het is eindelijk zover!

Veel aansluitingen van het glasvezelnetwerk Zuidenveld zijn in de afgelopen weken beschikbaar gemaakt voor de bewoners, of binnenkort wordt u aangesloten. Dan kunnen we gebruik maken van goede televisie en snel internet.

 

Van de huizen die nu al aangesloten zijn hebben we een aantal opmerkingen, positieve en een enkele negatieve, gekregen. Deze hebben meestal te maken met:

•   De snelheid. Glasvezel werkt met een snelheid van 500 mbps of 1000 mbps. Heeft U een computer, desktop, laptop of tablet dan zal de snelheid nooit hoger zijn dat het apparaat aankan. Bij oudere apparatuur is dat vaak 100 mbps, vroeger vond men dat al behoorlijk snel, nu is dat traag. Wat is oud?? Voor een desktop/laptop rekent men met 5 jaar, voor een tablet/telefoon kunt u aanhouden dat de corona checkapp er op gezet kan worden

•   De snelheid. Maakt u gebruik van bestaande kabels (oude ethernetkabels, cat 5 of lager, oude coaxkabels, ouder dan 10 jaar) maar ook met stoffige of vervuilde stekkers dan kan de snelheid ook niet gehaald worden. Vergelijk het met de banden van een lelijke eend gemonteerd onder een Tesla 5, dan kun je toch echt niet hard rijden.

•   Kwaliteit van de tv-beelden. Met oude kabels en/of stekkers kunt u geen 4K tv-beelden transporteren, dan gaat het schokken. Vooral als u bij Trined de oude coaxkabels gebruikt. Hoe groter het beeld, hoe meer signaal er door de kabels/stekkers moet gaan. Ook de HDMI-kabel tussen de setup box en de tv moet van goede kwaliteit zijn. Een TV van 2000 euro komt niet tot z’n recht met een slechte HDMI-kabel!

•   De afstandsbediening. De kanalen liggen niet meer onder dezelfde knoppen als bij de oude provider, u moet hier wel even aan wennen. Niet iedere tv kun je bedienen met de afstandsbediening van de Canal Digital settopbox. U heeft dan toch twee afstandsbedieningen nodig.

•   WiFi. Soms komt het voor dat de laptop of (oude) telefoon geen verbinding kan maken met het geavanceerde modem/router (komt vooral voor bij het Fritz!box 5530 modem, bij de Huawei van Trined hebben we nog geen opmerkingen gehoord). Er moet dan een andere wifi-netwerkkaart in de laptop geplaatst worden of een nieuwe laptop aangeschaft worden. Voor meer mogelijkheden kunt u contact opnemen met een van de vrijwilligers.

•   Meerdere apparaten gebruiken die dicht bij elkaar staan. De ethernet kabels kunt u niet aan elkaar verbinden zoals bij elektriciteit. Ethernet kabels moet u verbinden met een gigabyte switch. Dan kunt u bijvoorbeeld een tv en een playstation naast elkaar zetten via één ethernetkabel uit de meterkast. De vrijwilligers geven u hier graag voorlichting over.

Kortom, gebruikt u oudere apparatuur (ouder dan 3 à 5 jaar) of kabels ouder dan 10 jaar dan kunt u problemen krijgen. Wees gerust, meestal gaat het wel goed. Heeft u het bovenstaande gecheckt en heeft u toch nog problemen?

                 06 - 31 25 46 20

De vrijwilligers van Glasvezel Zuidenveld staan dan voor U klaar.

Dick van Bruggen, Thieu Stultiens en Nico Vollebregt

Oes Eig'n Kraantien d.d. 7 september 2021

 

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Mieke Brinkhuis uit Aalden wilde zwaluwen graag te hulp schieten ...

...maar veelbelovend project staat in de ijskast. Mieke Brinkhuis lanceerde in 2020 het plan om een huiszwaluwentil in het dorp te plaatsen. “Het gaat niet zo goed met de zwa...

dinsdag, 18 januari 2022

Lees verder

Achter vergane glorie bloeit iets heel moois op

Bouw zes luxe rietgedekte appartementen en vier woningen op voormalig Auto Mekkes-terrein in voorjaar 2022 van start. Aalden is bijna een schitterend nieuwbouwplan rijker....

dinsdag, 18 januari 2022

Lees verder

Uitbreiding ambulancezorg vanuit locatie Zweeloo

UMCG Ambulancezorg heeft de diensten van de ambulancepost in Zweeloo - die sinds 2020  gehuisvest is naast de brandweerkazerne - aanzienlijk uitgebreid. “We zijn hier gestart met een avonddienst van 15:...

dinsdag, 18 januari 2022

Lees verder
Willekeurige foto