Artikel
Openluchtspelcommissie Zweeloo maakt van nood een deugd
Alles weer spik en span voor nieuwe voorstellingen in 2022. De nood van de openluchtspelcommissie is, zoals voor zoveel kunst- en cultuurorganisaties in de coronaperiode: geen mogelijkheden te doen wat - al sinds 1958! - gedaan wordt: een toneelvoorstelling aanbieden, in de open lucht, in het theater aan de Aelder Hooghe.

De deugd die men er van maakte: dat openluchttheater flink aanpakken. Dit wil zeggen dat de commissie, met gevraagde vrijwilligers, een aantal dagen ter plekke flink aan het werk is geweest.

‘Gehemmeld’’
Er werd, op z’n Drents gezegd, ‘gehemmeld’: onkruid verwijderd, geboend, geveegd, geharkt. Waarbij door de commissie wordt opgemerkt: “Wat fijn dat we geen rommel en vernielingen aantroffen.” De technische installatie is de afgelopen jaren verbeterd en behoefde geen update.

De verplaatsbare toilet-unit is vervangen door een permanent gebouw, met goed toegankelijke toiletten. “De toiletwagen is nog wel te huur,” aldus de openluchtspelcommissie.

Alles weer spik en span…
De unit bij de ingang werd van binnen en van buiten flink aangepakt. Dit kon financieel mede mogelijk gemaakt worden door bijdrages uit de Dorpsbudgetten van Zweeloo en Aalden en RABO-clubsupport. Vele handige handen maakten  van een ‘keet’ een mooi afgetimmerd gebouw. Binnen te gebruiken voor de vergaderingen, de begin-oefenavonden, de plek voor omkleden en schminken en de pauzevoorbereidingen. Buiten werd voor de hopelijk weer komende voorstellingen de ‘pauze-logistiek’ verbeterd: er werd een vaste afkapping aan de unit gebouwd. En dus niet meer op- en afbouwen van het gedeelte waar koffie, drinken, de overbekende gevulde koek én de wijd en zijd bekende ‘warme worst in de 2e pauze’ te verkrijgen zijn.

Relatief rustig jaar, maar we zijn klaar voor 2022 !
Voorzitter Albert Hilbrands blikt terug en vooruit: “Dat we in 2020 en dit jaar geen voorstellingen hebben kunnen opvoeren had te maken met de beperkingen bij het repeteren. Onze voorstellingen in de open lucht, met vaste zitplekken, voldoen goed aan de maatregelen waaraan we ons moeten houden. Maar het traject om zo ver te komen, dat was niet haalbaar de afgelopen twee seizoenen. Dus een, relatief, rustig jaar voor onze commissie. Maar we zien er naar uit om weer aan de slag te gaan. Met hopelijk een nieuw (handig) commissielid voor een afzwaaier die lang deel uitmaakte van de commissie. We hopen dat we in het komende jaar, met Coevorden als Culturele Gemeente van Drenthe, weer mensen te kunnen verwelkomen in ons mooie openluchttheater.”

Bekijk ook eens, voor nieuws, terugblikken en de geschiedenis, de website www.openluchtspelzweeloo.nl

In 2020 en 2021 bleven de trouwe bezoekers vanwege alle beperkende maatregelen verstoken van een openluchtspel, maar alles is in het theater aan de Aelder Hooghe weer in gereedheid gebracht voor het nieuwe seizoen. (Archieffoto 2016)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 7 september 2021

 

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Sinterklaasfeest

Wauw! Jongens en Meisjes wat is het een spetterend en geslaagd Sweeler Sinterklaasfeest geweest afgelopen zaterdag. Ik heb veel kinderen ontmoet en wat hebben we een plezier gehad. Ik wil de ...

dinsdag, 23 november 2021

Lees verder

Het Sweeler Sinterklaasfeest

Hallo Jongens en Meisjes! Eindelijk gaan we elkaar weer zien! Op zaterdag 20 november komen Sinterklaas en zijn Pieten een feestje vieren in Zweeloo. Natuurlijk vinden wij het leuk om jul...

dinsdag, 16 november 2021

Lees verder

Duo-expositie van viltwerken en schilderijen

Op uitnodiging van kunstenaarsdorp Zweeloo exposeren Henk Eefting uit Echten (olieverf schilderijen) en Peter en Corina van der Weerden uit Aalden (viltwerken) in de KunstenaarsHerberg in Zwe...

dinsdag, 16 november 2021

Lees verder
Willekeurige foto