Artikel
Onthulling gedenkteken Arch B. Luper te Anne de Vries Hoek
Op 7 mei 1944 stortte de Amerikaanse piloot Arch B. Luper neer in de omgeving van Meppen. Zijn vliegtuig (een P-51B) kwam neer in het bos aan de Mepperstraat ten westen van het dorp, Luper zelf met ongeopende parachute tussen het bedoelde bos en Meppen.

De jonge Amerikaan overleefde deze val niet. Hij werd begraven op de begraafplaats in Zweeloo. Momenteel ligt Luper begraven op de begraafplaats in het Amerikaanse Grant, Oklahoma. Realisatie gedenkteken Bij veel bewoners van het dorp Meppen en omgeving is in zeer beperkte mate - of helemaal niet - bekend dat er tijdens de oorlog een vliegtuig is neergestort en dat de piloot hierbij om het leven is gekomen. Hoewel de gebeurtenissen rondom de dood van Luper in 2020 zijn vastgelegd in een boek over de oorlogsgeschiedenis van de gemeente Zweeloo, is het mogelijk dat de bekendheid van de vliegtuigcrash in de toekomst zal afnemen. 

Permanent gedenkteken
Het plaatsen van een permanent gedenkteken nabij de crashlocatie kan bijdragen aan het plaatselijk historisch bewustzijn. Door een viertal (oud-) inwoners van Meppen en omgeving is enkele jaren geleden het plan opgevat in de nabijheid van de crashlocatie van piloot Luper en zijn vliegtuig een gedenkteken te plaatsen, als eerbetoon aan deze gevallen militair en om mensen te informeren over de historie van de locatie. 
Belangenvereniging De Lange Möpper
De belangenvereniging De Lange Möpper uit Meppen heeft vervolgens het initiatief genomen om bij de Anne de Vries Hoek een gedenkteken in de vorm van een plaquette te plaatsen. Dit alles is geschiedt met medewerking van Staatbosbeheer. Onthulling Oorspronkelijk waren de initiatiefnemers voornemens de plaquette te plaatsen in 2020 (75 jaar bevrijding), maar vanwege de coronapandemie moest de plaatsing worden uitgesteld. Inmiddels is het gelukt een nieuwe datum vast te stellen. 
Tijdstip en plaats onthulling 
De plechtigheid vindt plaats te Anne de Vries Hoek aan de Mepperstraat nabij Meppen op donderdag 7 oktober 2021. De plechtigheid begint om 13:30 uur. Het gedenkteken zal worden onthuld door burgemeester Renze Bergsma van de gemeente Coevorden. 
Voorafgaande aan de plechtigheid en na afloop is er voor de aanwezigen gelegenheid om iets te drinken op de locatie. Geïnteresseerden wordt verzocht op tijd te komen en voor 13:30 uur aanwezig te zijn.
Oes Eig'n Kraantien d.d. 5 oktober 2021
 

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Fietspad richting Broekstukkenweg in Zweeloo ...

... gaat door, moet er medio 2023 liggen. Een hartenwens van Matine en Johan Kamps gaat eindelijk in vervulling, de aanleg van een fietspad vanaf de N381 tot aan de Broekst...

dinsdag, 30 november 2021

Lees verder

Ruimtegebrek, vier kerkbanken over

Heel veel dorpsbewoners hebben wel eens op de kerkbanken in de kerk van Zweeloo gezeten. Hoe mooi zou het zijn als je dit thuis ook kun...

dinsdag, 30 november 2021

Lees verder

Cbs De Schutse doet mee aan de Schoenendoosactie

In deze spannende tijd zijn kinderen in noodsituaties en armoede extra kwetsbaar. Daarom vragen wij u om mee te doen aan de Schoenendoosactie. We geven kinderen ver weg een schoenendoos vol...

dinsdag, 23 november 2021

Lees verder
Willekeurige foto