.

.

 

.

Mieke Brinkhuis uit Aalden wilde zwaluwen graag te hulp schieten…

... maar veelbelovend project staat in de ijskast. Mieke Brinkhuis lanceerde in 2020 het plan om een huiszwaluwentil in het dorp te plaatsen. “Het gaat niet zo goed met de zwaluw.

De afgelopen decennia is het aantal zwaluwen achteruitgegaan, doordat ze geen goede plaatsen kunnen vinden om een nest te bouwen. Ik wil graag wat doen voor de zwaluw en een huiszwaluwentil zou uitkomst kunnen bieden”, blikt Mieke nog even terug op haar initiatief.

Subsidieaanvragen 
Inmiddels staat het veelbelovend project in de ijskast en is de 72-jarige inwoonster van Aalden een ervaring rijker, maar een illusie armer. “Slechts twee dorpsbewoners boden me hulp aan in de vorm van subsidieaanvragen, maar dat was het dan ook. Ik stond bij het ten uitvoer brengen van het project er eigenlijk helemaal alleen voor. Mij werd te verstaan gegeven dat ik geheel verantwoordelijk zou zijn als er iets met de zwaluwentil zou gebeuren. Ik zie mezelf op mijn leeftijd echt niet meer op een ladder vijf meter in de hoogte klimmen om de zwaluwentil te onderhouden. Al helemaal niet met de vernielzucht, waar we in het dorp mee te maken hebben. Dat deed mij de das om.”

Vergevorderde plannen 
Mieke Brinkhuis was ondertussen al een heel eind vergevorderd met de uitwerking van de plannen. Jan Kroes van de gelijknamige houtzagerij wilde de til maken en plaatsen en had daarvoor een alleszins redelijke offerte neergelegd. Alle lof en waardering voor Jan, want ik was er heel blij mee!”

Toestemming 
Mieke vervolgt: "Ik had van de eigenaar van een perceel grond toestemming voor de plaatsing van de zwaluwentil. Een ornitholoog had ter plaatse al poolshoogte genomen en de meest geschikte plek uitgezicht. Ook de complete papierwinkel was geregeld …maar helaas trok op het moment suprême de grondeigenaar zich terug. Ik moest maar een andere plek uitzoeken……..”

Volledig verantwoordelijk voor project
Dit voelde als een klap in haar gezicht. "Wat me nog het meest dwars blijft zitten: dat ik niemand heb kunnen vinden om eventuele hand- en spandiensten uit te voeren. En dat me duidelijk werd gemaakt dat ik volledig verantwoordelijk zou worden gehouden voor onderhoud van deze huiszwaluwentil.” Mieke had juist gehoopt  op verbinding vanuit het dorp, met andere dierenliefhebbers. “Op een manier dat we elkaar kunnen helpen met het uitvoeren van wederzijdse plannen.”

Teleurgesteld
De Aaldense vogelliefhebber draait er niet om heen. “Hier zit een teleurgesteld mens, die de kop weer door het halster moet krijgen. Ik wil in ieder geval alle dorpsinwoners hartelijk bedanken die bij het Dorpsbudget op mijn huiszwaluwentil hebben gestemd. Ik hoop dat iemand dit project alsnog op de schouders wil nemen. Deze initiatiefnemer is van harte welkom: ik heb alle benodigde gegevens."

Oes Eig'n Kraantien d.d. 18 januari 2022

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel