Artikel
Het Frensenhoes in Meppen is tweede thuis voor Bert Wubs (76) uit Froombosch

“Voor mij is het een leuke hobby waaraan ik nu al meer dan tien jaar heel veel plezier beleef”. Vrijwilligers vormen de kurk waar de maatschappij op drijft.  Mensen die doen wat nodig is, zonder daarvoor ooit een cent te ontvangen.

Voorzitter Bert Wubs (76) van Het Frensenhoes is een van die onbetwiste vrijwilligers. Het cultureel erfgoed aan de Dennekampen in Meppen is zijn tweede thuis. Jan Brinks maakte voor O.E.K. een afspraak en zocht Wubs op in het Het Frensenhoes.

Authentieke timmerwerkplaats en houtzagerij van Jan Willem en Meltje
Het verhaal van Jan Willem en Meltje Frensen mag inmiddels genoegzaam bekend zijn. Jan Willem en Meltje bedachten zo’n 15 jaar geleden in al hun wijsheid dat hun huis met authentieke timmerwerkplaats en houtzagerij aan de Dennekampen in Meppen na hun dood moest blijven bestaan. Zo gezegd, zo gedaan. Na veel denkwerk en overleg werd in 2009 door Meltje (Jan Willem was al in 2007 overleden) de stichting “Het Frensenhoes” opgericht. En weer een jaar later kon ze dankzij de ANBI-status van de stichting haar huis, erf, timmerwerkplaats en houtzagerij onbelast aan “Het Frensenhoes” schenken. De wens van Jan Willem en Meltje werd hiermee werkelijkheid: het behoud en beheer van hun nalatenschap was voor de toekomst gegarandeerd. Meltje overleed in september 2014.

Bert Wubs is vanaf de oprichting, nu dus al weer bijna 12 jaar geleden, als voorzitter, maar naar eigen zeggen vooral als vrijwilliger, betrokken bij het Frensenhoes. Bert is deze woensdagmiddag - samen met vaste vrijwilliger Cees Scheafers - druk doende om de in 2019 uit Duitsland opgehaalde kantrechtzaag gebruiksklaar te maken.

“Ik wist precies wat ze wilde en wat haar drijfveren waren”
Het was niet geheel toevallig dat Bert, geboren en getogen in Eesergroen en tegenwoordig wonend in Froombosch (Midden-Groningen), betrokken raakte bij Het Frensenhoes. Zijn vrouw Janny is een nichtje van Meltje en ja, dan is de stap om vrijwilliger te worden niet zo heel groot.

De belangrijkste reden voor zijn intensieve betrokkenheid is echter meer van persoonlijke en emotionele aard. Die diepere reden is zijn Indertijd aan Meltje gedane belofte om het Frensenhoes bij leven en welzijn niet in de steek te laten en te waken over dit mooie stukje cultureel erfgoed, inclusief het promoten daarvan. Tel daarbij op dat Meltje zelf het eerste bestuur van de stichting mocht benoemen en het rekensommetje van één plus één is snel gemaakt. “Ik had geen enkele twijfel toen Meltje met dit verzoek kwam”, vertelt Bert. “Ik wist precies wat ze wilde en wat haar drijfveren waren.”

Leuke en minder leuke dingen
Tweemaal in de week is Bert Wubs in Meppen aan het werk bij het Frensenhoes. En bij die twee dagen moet het voorlopig ook bij blijven, zegt Bert. Er zijn immers ook nog andere hobby’s. Zoals bijvoorbeeld de politiek en de moestuin. Voor het CDA is hij secretaris van de afdeling Midden- Groningen. Aan het begin van dit jaar in maart zat hij in deze hoedanigheid nog op het stembureau in zijn gemeente bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dat kreeg nog een vervelend staartje: hij en zijn vrouw werden besmet met het coronavirus. “Wij hebben het samen behoorlijk voor de kiezen gehad”, vertelt Bert. “Ruim drie maanden was ik uit de running en Janny is nog steeds niet de oude. Ze is nog steeds moe en kan zich moeilijk concentreren.” Het laat zich makkelijk raden wat zijn advies is aan iedereen die het maar horen wil. “Laat je goed voorlichten en mijn advies: laat je vaccineren.”

Plezier is gewoon leuk
Tweemaal in de week, iedere woensdag en vrijdag, stapt hij dus trouw in de auto richting Meppen. Dat is 260 kilometers in een week, rekenen we snel uit. En dat al jarenlang. En dan zijn er nog de vergaderingen, rondleidingen, open dagen, demonstraties en wat al niet meer. We durven de vraag bijna niet te stellen, maar doen het toch: is het Frensenhoes Bert Wubs? Het antwoord laat aan duidelijkheid niets te wensen over. “Als je hiermee suggereert dat alles bij het Frensenhoes om Bert Wubs draait, afhankelijk is van Bert Wubs, dan heb je het helemaal mis. Voor mij is het Frensenhoes een leuke hobby waaraan ik nu al meer dan tien jaar heel veel plezier beleef. Mijn plezier zit hem vooral in het plezier dat ik bij het bestuur en de overige vrijwilligers ervaar. Wat is er nu mooier dan samen in goede harmonie dit stukje industrieel erfgoed te mogen beschermen? Plezier is gewoon leuk. Ik durf bijna te stellen dat wanneer het plezier verdwijnt, dan verdwijnt het Frensenhoes ook. En om nog even op je vraag terug te komen: Bert Wubs is dus niet het Frensenhoes, dat zijn we samen.”

Bert Wubs in Het Frensenhoes, zijn tweede thuis. (Foto: Johan Lambregts)

Goed gevoel
Bert heeft een goed gevoel over, zeg maar, de afgelopen 10 jaar. “Het Frensenhoes heeft haar bestaansrecht als cultureel erfgoed zeker bewezen. We beseffen echter ook dat onze financiële mogelijkheden beperkt zijn. Er liggen nog allerlei plannen en ideeën op de plank, maar die kosten allemaal een behoorlijke duit. Creativiteit is daarom voor de toekomst zeker een vereiste. Maar al met al ben ik op dit moment een tevreden voorzitter, maar bovenal een trotse vrijwilliger.”

Samen met vaste vrijwilliger Cees Scheafers is Bert Wubs druk doende om de in 2019 uit Duitsland opgehaalde kantrechtzaag gebruiksklaar te maken. (Foto: Johan Lambregts)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 19 oktober 2021


 

 

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Jantina Hellingmolen is een indrukwekkend monument en helemáál vanuit de lucht!

Een reportageteam van het natuurprogramma ROEG van TV Drenthe vloog onlangs met hun drone over het molenterrein en legde het cultuurhistorisch erfgoed in schitterende beelden vas...

dinsdag, 18 januari 2022

Lees verder

Kerken organiseren Kerstspeurtocht

Ga van 24 tot en met 27 december samen aan de wandel en beleef het kerstverhaal dicht bij huis. Met Kerst gaan we naar familie, op vakantie ….. maar voor de twee...

dinsdag, 21 december 2021

Lees verder

Doek valt voor Sweel Cultureel

Voor Sweel Cultureel is het doek gevallen en zal per 1 januari 2022 niet meer bestaan. Het bestuur kijkt terug op een mooie periode...

vrijdag, 17 december 2021

Lees verder
Willekeurige foto