.

.

 

.

Ina Nieuwhoff uit Benneveld ziet ze vliegen ...

Onder aanmoediging van de Vogelbescherming deden afgelopen weekend duizenden enthousiastelingen uit ons land mee aan de Nationale Tuinvogeltelling. Een van hen was Ina Nieuwhoff uit Benneveld.

Ina werd op haar wenken bediend. “Een groot voordeel van wonen in Benneveld is: zodra je de deur uit stapt zie je ze al vliegen.”

Observeren
Wie goed om zich heen kijkt, ziet dat onze dorpen rijk zijn aan tal van verschillende vogelsoorten. Om te onderzoeken hoe het gaat met de vogelstand in ons land, organiseerde de Vogelbescherming voor de 19e keer op rij de Nationale Tuinvogeltelling. Aan Ina werd gevraagd gedurende een half uur haar tuin of terras te observeren. “De telresultaten van het aantal vogels heb ik doorgegeven aan de Vogelbescherming.  Hoewel het om een momentopname gaat, levert de telling een goed beeld van de ontwikkelingen van tuinvogels op.”

Benneveld en Broeklanden
Ina Nieuwhoff moet eerlijk bekennen dat ze zich nog niet een fervent vogelaar kan noemen. “Sinds drie jaar ben ik lid van de Weidevogelbescherming Oosterhesselen e.o. Dat kwam naar aanleiding van een oproepje van Dick van Bruggen in de OEK.” De eerste twee seizoenen heeft Ina meegelopen met de groep in Zwinderen en heeft daar veel opgestoken van de mannen die daar al heel veel jaren nesten zoeken. “Sinds 2020 probeer ik met een aantal andere vrijwilligers in de omgeving van Benneveld en de Broeklanden alles in kaart te brengen.”

Nestbescherming is kerntaak
Volgens Ina is het een misvatting dat de weidevogels per definitie in weidegebieden broeden. “Dat is vaak niet zo: de meeste nesten van vooral de kievit worden op bouwland gevonden. Wulpen en grutto´s broeden doorgaans wel in graslanden, zoals in de Broeklanden. 
"De kerntaak van het vrijwilligerswerk van de weidevogelbescherming is vooral nestbescherming. De vrijwilligers plaatsen nestbeschermers, markeren nesten en verplaatsen eventueel nesten op het akker- en weideland, zodat er geen broedsels verloren gaan."
Met de agrariërs in het gebied is volgens Ina zeer goed contact. "Door gevonden nesten te markeren geven we hen de gelegenheid bij het bewerken van het land er rekening mee te houden. Gelukkig blijven na het markeren de meeste nesten intact.” Heel soms worden nesten leeggeroofd door vossen of andere predatoren. “Rondom nesten van grutto´s en wulpen kunnen ter bescherming rasters met stroom erop worden geplaatst.”

Zeldzame exemplaar tijdens vogeltelling
Ina keek zondagochtend bij de telling uit naar een wat zeldzamer exemplaar. En die kwam voorbij….. "Er vloog een blauwe kiekendief over het weiland, een prachtige roofvogel die je niet heel vaak ziet, helaas telt hij niet mee voor de tuinvogeltelling."
Bij de telling voor tuinvogels heeft Ina de huismus het meest gespot, verder vinken, geelgorsen, merels, groenling, paar soorten duiven en een kraai. De bonte specht die zaterdag nog mooi in een richelpaal zat de pikken was er helaas niet en ook de mezen waren gevlogen.”

"Tuinvogels kunnen we een handje helpen"
Ondanks de populariteit van het vogelen gaat het met de vogelstand in ons land niet al te best. Veel soorten hebben het om uiteenlopende redenen moeilijk. “De tuinvogels kunnen we een handje helpen door te zorgen voor goede leefomgeving. Denk daarbij aan een  goede vegetatie voor insecten en zaden en natuurlijk schuilmogelijkheden zoals hagen en struiken. In Benneveld is daar veel van, helemaal nu er stukken bloeiende bermen zijn aangelegd.”

De blauwe kiekendief is bijna uitgestorven in Nederland. De zeldzame vogel komt bijna alleen nog voor op de Waddeneilanden en in Groningen. Afgelopen zaterdag werd deze zeldzame vogelsoort door Ina Nieuwhoff ook waargenomen in Benneveld.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 1 februari 2022

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel