.

.

 

.

Dominee Bart Breunesse (62) neemt afscheid:

“De mensen loslaten is niet makkelijk”. Bart Breunesse zegt na vijf jaar zijn duo-predikantschap bij de PKN Aalden en PKN Gees gedag. Zondagmiddag is zijn afscheidsdienst in Aalden.

Breunesse blijft wel actief in het duo-predikantschap: hij heeft het beroep aanvaard van de Hervormde gemeente Beerzerveld en de Gereformeerde Sionskerk Mariënberg.

Goede jaren
Bart blikt in kerkelijk centrum De Drieklank in Aalden terug op mooie momenten en op de gebeurtenissen die hem zwaar vielen in deze periode. “Het waren vijf goede jaren met gemoedelijke en vriendelijke mensen in beide gemeenten. Ik had echter wel gehoopt dat er meer iets gezamenlijks zou zijn ontstaan tussen Aalden en Gees, maar dit is niet het geval geweest. De onderlinge verhoudingen waren echter goed.”

Dicht bij de gemeente
Als predikant wilde Bart in alle opzichten dicht bij de gemeenteleden staan. Ondanks alle beperkende coronamaatregelen is dat volgens hem goed gelukt. “De eerste drie jaren waren wat dat betreft de beste. Corona heeft zeker een rol gespeeld in de afgelopen twee jaar. Vanaf 2020 was met groepen samenkomen een probleem. Dit geldt eveneens voor de kerkgang. Zo goed en kwaad als het ging heb ik de mensen thuis bezocht. Zodoende was er nog enigszins sprake van contact.”

Inloggen in huis van God vergde gewenning
De online kerkdiensten gaven wel een uitkomst, maar inloggen in het huis van God was voor Breunesse wel een speciale gewaarwording. “Het was erg mooi dat we er ook beeld bij kregen na de herinrichting van de kerkzaal. Met geluid en beeld bereik je de mensen beter, maar preken voor een lege kerk is lastig voor mij gebleken omdat je geen visueel contact met elkaar hebt. Ik miste de contacten rond de dienst. Tijdens het koffiemoment na afloop van de kerkdienst even bijkletsen met deze of gene, even horen hoe het gaat. Deze ontmoeting viel ook weg. Het was ploeteren soms.”

Ontmoeting cruciaal
Online diensten bieden volgens Bart Breunesse zeker nieuwe mogelijkheden, maar de beperkingen blijven. ‘Het kan de ontmoeting met andere gelovigen niet vervangen. Elkaar zien, de ervaring een gemeenschap te zijn, dat missen mensen. Mijn inschatting is dat het veel meer op twee sporen gaat vanaf nu: de fysieke dienst zal blijven, maar er zal ook een groep zijn die via internet de kerkdienst volgen ook fijn vindt. Daarom is het belangrijk dat de beelduitzending zo optimaal mogelijk is qua kwaliteit. We doen het ook voor de mensen die altijd betrokken waren, maar vanwege de leeftijd of handicaps niet meer kunnen komen.”

Duo-predikantschap werkte prima
Met het duo-predikantschap Aalden – Gees had Bart destijds geen ervaring. ”Ik kwam vijf jaar geleden uit de protestantse gemeente Dedemsvaart met drie collega’s en een kerkelijk werker. Van collega’s had ik ervaringen gedeeld over het werken in twee gemeenten, maar wanneer je er zelf in werkt ondervind je het pas echt. Het is mij zeker niet tegengevallen, maar wat het best lastig maakte was de verschillende dynamiek. Dit betekende voortdurend schakelen. Gees heeft verhoudingsgewijs veel jongeren en jonge gezinnen die meelevend zijn en ook de verantwoordelijkheid nemen voor de kerkelijke gemeenschap. In Aalden/Zweeloo is de gemeenteopbouw anders en zijn het vooral ouderen die de aandacht verdienen. Daarnaast is de beleving van de kerkdiensten nogal verschillend, hetgeen ook maakte dat ik verschillend moest denken zonder mijzelf uit het oog te verliezen. En het kan niet anders dan dit ook weleens botste, soms met mijzelf en weleens met gemeenteleden.”

Werken met bewoners AZC Aalden was enorme zegen
Voor het eerst in zijn werk als predikant werd Bart geconfronteerd met mensen uit het AZC. “Persoonlijk zijn zij voor mij tot een enorme zegen geweest. Door hen ben ik weer gaan beseffen wat de bronnen zijn van het christelijk geloof en de waarden die dit met zich meebrengt. De woorden als: bevrijding, vrede en vergeving kregen voor mij een extra lading. Verschillende mensen heb ik mogen dopen, en iedere keer was dit weer een getuigenis, heel zichtbaar, dat er nog steeds mensen zijn die door het evangelie van Jezus Christus geraakt worden. Voor de mensen in kwestie had dit enorme consequenties in de familiaire en sociale verbanden. Veelal moesten ze hiervoor hun land verlaten, alles achterlatend. In hun getuigenissen waren ze hier heel duidelijk in.

Nabestaanden ondersteunen
Bart vervolgt: “Een ander bijzonder moment is wanneer er mensen overlijden en dat je met families intensief mee mag lopen. Iedere keer is het weer bijzonder dat je in vertrouwen wordt genomen, en dat je ook iets voor mensen kunt betekenen. Van de nabestaanden afscheid nemen vind ik lastig.”

Bart en Ria Breunesse (Archieffoto : Ruud Janse Fotografie)

Wonen in Hardenberg
Bart en zijn vrouw Ria wonen in Hardenberg en een prettige bijkomstigheid is dat Mariënberg en Beerzerveld dicht bij Hardenberg liggen. "We kunnen blijven wonen en dat is fijn! Aalden is 31 kilometer en Mariënberg 12 kilometer. Het is een cadeau! Ria is er ook erg blij mee. We hoeven niet te verhuizen, en de sociale relaties blijven intact.”

Tien jaar op dezelfde plek is te lang
Zijn leeftijd speelt bovendien ook een rol van betekenis. “Ik ben nu 62 jaar, dit betekent dat ik nog één keer zou kunnen veranderen. Daarnaast heb ik afgewacht of er een gemeente (beroep/red) zou komen, en dat kwam er. Bovendien vind ik tien jaar op dezelfde plek eigenlijk te lang voor mijzelf en de gemeenten.  Dus blijven was voor mij geen optie.”

Beerzerveld en Mariënberg
in Beerzerveld en Mariënberg gaat Bart zich als predikant opnieuw verbinden met twee gemeenten, zowel hervormd als gereformeerd. “Beide zijn onderdeel van de Protestantse Kerk in Nederland. Het zijn twee gemeenten die al enige tijd vacant zijn en dus graag weer een voorganger willen hebben. Dit alles bij elkaar deed mij beslissen om naar Mariënberg en Beerzerveld te verkassen. Ik wil niet al te vroom zijn, maar gebed in een dergelijke situatie geeft ruimte en rust.”

Afscheidsdienst
Komende zondag is de afscheidsdienst in Aalden. “Voor de laatste keer laat ik hier iets van mezelf zien met betrekking tot mijn overtuiging en kwetsbaarheid. Mijn wens voor PKN Aalden is dat er de komende jaren een bezinning op gang komt over de identiteit. Waar sta je voor en wat is ervan te zien in het dorp. Eerst binnen de gemeente duidelijk hebben welke waarde de bijbel heeft, en Jezus, God en de heilige Geest. Daarvandaan naar buiten, kerk zijn in het dorp voor de mensen.”

De afscheidsdienst - met medewerking van muziekgroep uit Gees en de cantorij uit Aalden - begint komende zondag om 14.00 uur in de kerk in Aalden. Op 27 februari is de intrededienst in Beerzerveld.

Note: Na de dienst, om ongeveer 15.30 uur is er gelegenheid om Bart en Ina Breunesse  te groeten in De Drieklank. Lees ook de informatie op de site en in de Zandloper, vanwege corona maatregelen kan niet iedereen de dienst in de kerk bijwonen.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 8 februari 2022

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel