.

.

 

.

Van de drukke Randstad naar Zweel …

Raymond en Cindy: nieuwe bewoners Kruisstraat 17. Raymond en Cindy Visser - De Boer voelden beiden geen behoefte meer om in de Randstad te blijven wonen.

Raymond en Cindy zijn echte natuurmensen en de leefomgeving in de Randstad was voor hen niet fijn meer. Schiphol, Hemhavens en andere industrieën ... Te druk, en altijd maar “ruis“ om je hoofd.

Dus gingen ze – na pensionering van Raymond -  serieus op zoek naar een woning ver van alle drukte. Huizen werden bekeken vanaf de provincie Groningen tot aan Overijssel. De zoektocht eindigde in Drenthe:  nergens vonden ze het landschap zo mooi en afwisselend als in deze provincie. Met z’n bossen, weilanden en authentieke dorpjes. Maar waarom juist Zweeloo? “Dat is eigenlijk puur toeval!”

Raymond en Cindy waren al wel bekend met de omgeving toen het stel in Erm vakantie vierde. Ook tijdens Oud & Nieuw verkozen ze Zuidoost-Drenthe voor de Randstad en wandelden dan met veel plezier met hun honden op het Sleenerzand.

Warm bad ... honden zijn grootste hobby
En nu eenmaal wonend in Zweeloo voelt het als een warm bad. Met de vier honden struinen Raymond en Cindy de landerijen af. Heerlijk buiten en dat is goed voor mens en dier. Vanuit huis worden de wandelschoenen aangetrokken en wordt er heerlijk gewandeld. Niet meer de honden in de auto hoeven laden om naar een wandelgebied te gaan voelt als een bevrijding. De twee jonge honden van drie jaar rennen de paden en velden door en de twee honden van 10 jaar doen het wat rustiger aan. Zij zijn met “pensioen” . De honden zijn de grootste hobby van Cindy en Raymond. Naast de honingbijen en het paard van Cindy.

Behendigheidswedstrijden voor de twee jonge honden
Met de twee jonge honden lopen ze behendigheidswedstrijden. Binnen vastgestelde tijd wordt een hindernis parcours afgelegd . Hierin zijn Raymond en Cindy erg fanatiek. In Amsterdam gaven ze zelf ook les aan mensen die met hun honden deze wedstrijden willen lopen. En Raymond is zeker van plan om zijn hobby van lesgeven hier binnenkort op te pakken. Inmiddels heeft hij al kennis gemaakt met een hondenschool in Dalen. Met de naam: “ Have Fun ”. En dat voelde goed.

Honingbijen
De hobby’s die beiden hebben zijn natuur gerelateerd. En de andere grote hobby naast de honden, zijn de honingbijen. Raymond en Cindy houden erg van bijen en zijn 20 jaar geleden begonnen met het houden van bijen. Op het moment staan er 8 bevolkte bijenkasten achter  in de tuin. Aankomend jaar hopen ze de honing te kunnen verkopen, aan straat en aan huis,  aan liefhebbers van dit mooie product. Raymond haalt de raten uit de kasten en Cindy verwerkt de honing vanaf de raten, via de honingslinger uiteindelijk naar de potjes. Beiden zijn trots op hun (eind)product.

Cindy heeft sinds ze hier woont een paard. Ze heeft het Mokum genoemd en hij staat op een stal in Wezuperbrug. Het is nog een jong paard en het moet nog veel leren, maar Cindy heeft grootse plannen met hem. Eén daarvan is om met Mokum van Wezuperbrug, via het Sleenerzand, naar de Kruisstraat te lopen.

Wat is het verhaal achter het bord aan de voorkant van het huis?
Raymond en Cindy hadden vroeger een huis dat ze een naam wilden geven. En vanwege hun liefde voor bijen vonden ze het heel toepasselijk om daar een bord bij te kiezen. Toen werd het een bord met een gevlochten bijenkorf met bijen vliegend erom heen. Maar welke naam geef je dan je huis? Het werd “Domus Innominis”. Letterlijk “ huis zonder naam”. En in het Latijns geeft het er net een bijzonder “swung”aan. Eigenlijk letterlijk : het anonieme huis. Het bord hangt nu aan de voorgevel van het huis aan de Kruisstraat 17 en met zekere trots laten ze zich eronder fotograferen voor in deze OEK. Het bord is gemaakt door een echte houtbewerker en geschonken door de vader van Raymond.

Voor Raymond en Cindy, hun vier honden en de acht bevolkte bijeenkasten voelt de Kruisstraat 17 als een warm bad. (Foto: Martine Ponstein)

Drentenieren?
Raymond is met pensioen. In zijn werkzame carrière heeft hij altijd voor het politiekorps Amsterdam gewerkt. Daar vervulde hij vele functies. Zo is Raymond docent geweest aan de Politie Academie en Operationeel Expert (leidinggevende op straat ). Cindy werkt nog steeds  bij de nationale politie en is actief betrokken bij het opzetten van een programma voor politiemensen met PTTS, die vanuit ziekteverzuim weer terug willen naar de werkvloer en daarbij ( collegiale ) ondersteuning nodig hebben. Het moet laagdrempelig worden en een verbindende factor zijn tussen de organisatie en de collega’s om zo bijvoorbeeld vereenzaming of afkeuring voor het werk tegen te gaan. Gelukkig kan er online gewerkt worden en hoeft Cindy niet elke dag heen en weer te rijden naar de Randstad.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 1 maart 2022

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel