Artikel
Winter of niet, Anke, Maaike, Yvonne, Hilly en Trees
... duiken meerdere keren per week de Kibbelkoele. Voor Anke, Hilly, Yvonne, Trees en Maaike is winterzwemmen bijna dagelijkse kost. De vijf sportvriendinnen uit Aalden, Meppen en Zweeloo dompelen zich meerdere keren per week in het steenkoude water van de Kibbelkoele in Noord-Sleen. “Doordat we er vanaf september langzamerhand aan gewend zijn geraakt, is er van een schrikreactie geen sprake meer. Het geeft juist een fijn gevoel”, zeggen de fanatieke Kibbelcoolers. Hoewel één er eerlijkheidshalve aan toevoegt: “Eigenlijk is mijn koudwatervrees er nog steeds wel en mijn hele lichaam roept ‘dit wil ik niet, het is gek om dit te doen!’  Ik heb ook besloten dat ik mijn wetsuit weer aantrek als ik het te koud vind.”

Een nachtmerrie
Hoe dan ook : zwemmen of liever gezegd 'dippen' - onderdompelen - in steenkoud water is  voor veel mensen toch een nachtmerrie. “Er zijn liefhebbers die één keer per jaar de Nieuwjaarsduik doen, maar voor ons is het veel vaker Nieuwjaarsdag”, lachen de vijf winterzwemmers. Het is voor hen trouwens meer dan alleen dompelen in het water, het is ook vriendschap. 

Fantastisch gevoel
"Het is een fantastisch gevoel dat je moet ervaren”, vertellen ze. Eenmaal in het water gedompeld focussen ze zich, en praten ze wat. Normaal gesproken treft een aantal van hen elkaar in Zwembad Zweeloo, maar het bad is in de winterperiode gesloten en dus biedt de Kibbelkoele de gewenste ‘verkoeling’. Maar dat Anke, Yvonne, Hilly, Trees en Maaike zo het ijskoude water inspringen, heeft niet alleen als reden dat het leuk is, en stoer. ,”Het is heel gezond,” verklaren ze met een grote glimlach. 

Bezint eer ge begint.....
Wie het koude water in wil, doet er goed aan dat niet zomaar te doen. “Je raakt echt snel onderkoeld, vooral het in het begin. Je moet je echt goed inlezen, en het opbouwen. Niet gelijk de eerste keer te lang het water in gaan.” De onuitputtelijke bron van kennis die het internet heet, geeft ook tips hoe je beslagen ten ijs komt. Allereerst: Zorg voor een stabiele ademhaling. Blijf rustig, maak jezelf niet gek, en blijf goed doorademen. Adem diep in, en adem uit.

Is voor u het ijs ook gebroken en wilt u meer informatie over het winterzwemmen? Bel dan voor meer informatie met 06 -45 28 88 41.

Winter of niet, Hilly, Anke, Yvonne, Trees en Maaike brengen meerdere keren per week een bezoek aan de Kibbelkoele in Noord-Sleen en dompelen zich heerlijk in het ijskoude water. Ook Ronald (uiterst links) voegt zich regelmatig bij de Kibbelcoolers uit Meppen, Aalden en Zweeloo. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Ook al zijn de weergoden hen niet altijd gunstig gezind, het vijftal laat zich niet van de wijs brengen. Rond de kerst doken de temperaturen ruim onder nul en was de Kibbelkoele bedekt onder een ijslaag…. Het zwemgezelschap bleek echter niet voor één gat te vangen en ging met een bijl het ijs succesvol te lijf. “Maar uiteraard doen we dat niet als er een echte vorst- en schaatsperiode aan zou komen!”

Oes Eig'n Kraantien d.d. 4 januari 2022

 
 

Zoeken in de site

Sportnieuws

vv Sweel kiest voor Marnix Bakker (36) als nieuwe trainer

vv Sweel heeft Marnix Bakker aangesteld als nieuwe trainer voor komend seizoen. De 36-jarige inwoner van Oosterhesselen wordt de opvolger van Jans Bos, die na een seizoen vertrekt bij de zondag ...

dinsdag, 25 januari 2022

Lees verder

Aalden Rondomme 2022 ... Gelukkig bleef het niet helemaal stil ...

Zaterdag 8 januari 2022, de dag waarop de hardloopliefhebbers uit de wijde omtrek zich zo op konden verheugen….op de 15e editie van de Aalden Rondomm...

dinsdag, 11 januari 2022

Lees verder

LTC zet vrijwilligers in het zonnetje

Als gevolg van de Corona-maatregelen kon de jaarlijkse Vrijwilligersdag van LTC Zweeloo niet doorgaan. Heel jammer, want het bestuur van de tennisclub had graag alle waardevolle vrijwilligers, weer willen bedanken voor hu...

dinsdag, 4 januari 2022

Lees verder
Willekeurige foto