Artikel
Heldendaad ? !

hel·den·daad de; v(m) -daden dappere daad (bron: www.vandale.nl)

heldendaad (zn): bravourestuk, huzarenstukje, krachttoer, prestatie, tour de force, wapenfeit (bron: synoniemen.net)

De wandeling op Nieuwjaarsdag, in en rond het besneeuwde dorp, was mooi, maar werd opeens wreed verstoord door de confrontatie met het vernielde kunstwerk van de Dichtersroute nabij de Mr. Benninkstraat in Aalden.Ik ga hier niet prevelen over het slechte gedrag van de jeugd, dat is al voldoende gedaan in het verleden. Het is tenslotte maar een enkeling, die dit durft en op zijn geweten heeft. Deze enkeling is kennelijk op zoek naar de helden-status, om zijn dominantie binnen een groep te bepalen. En die heldenstatus is alleen te verdienen met een heldendaad. Een heldendaad is het teken van kracht, lef en dapper handelen. Het geeft de held een belangrijke rol en aanzien in de groep. De rangorde, binnen de groep, wordt veelal door de heldendaden bepaald.

Dit alles is een positief proces, voor de held en voor de groep waar de held zich aan verbonden heeft. Maar waarom is er dan, in het dorp, zoveel onbegrip voor deze held, die de heldendaad verricht heeft en zijn aanzien kennelijk heeft versterkt binnen zijn groep leeftijdsgenoten?

Ik zou graag een voorstel willen doen aan deze held. Om het onbegrip bij de gemeenschap om te zetten in aanzien. Om zich tot de held der helden te verheffen, bij vriend en vijand. Ik zou hem graag oproepen zich te melden en het kunstwerk weer in ere te herstellen of te laten herstellen. Pas dan is deze held, de held der helden!

Het dorp zal trots kunnen zijn op deze held, omdat ie verantwoording heeft genomen voor zijn 'heldendaad'. Zoals het hoort bij echte helden. Hij zal een voorbeeld zijn voor zijn leeftijdsgenoten, die ook helden-aspiraties hebben en zich laten inspireren door alle helden. Ik wil iedereen een mooi, gezond en een voorspoedig 2010 wensen. Vooral alle helden, die verantwoording durven te nemen voor hun heldendaden!

Bijschrift foto: Een triest plaatje van domme vernielzucht. Eén van de borden van de Dichtersroute is door een 'held' aan diggelen geslagen. Heeft deze held ook zoveel moed om zich te melden....? (Foto: Ruud Janse Fotografie)


 

Zoeken in de site

Laatste nieuws

Darling-Dog-Store heeft eigen Dierenhoekje bij Creannetta

Thalita Daling van Darling-Dog-Store in Zwiggelte heeft sinds afgelopen week haar eigen Darling Dierenhoekje in het winkelpand van Creannetta aan de Aelderstraat 44. “Voor mij super spannend en een nieuw avo...

dinsdag, 11 mei 2021

Lees verder

Jan en Hanna: echtpaar op wie leeftijd geen vat krijgt

Diamanten bruidspaar Dolfing verrast door muzikaal optreden buren. Jan en Hanna Dolfing uit Zweeloo werden maandag behoorlijk verrast. Eerst met een feestelijk versierde woning, veel felicitaties en in de middag kwam lo...

dinsdag, 11 mei 2021

Lees verder

Activiteit Hemelvaartsdag PKN Aalden

Namens de kerk van Aalden hebben Hilly Popken en Anke Kamman iets georganiseerd op Hemelvaartsdag. “We deden het wel vaker, maar de laatste jaren gebeurde het niet meer,” aldus de beide v...

dinsdag, 11 mei 2021

Lees verder
Willekeurige foto