.

.

 

.

Ad Merts: burgers hebben meer invloed dan ze denken!

Met twee zetels was D66 vorig jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen één van de grote winnaars in de gemeente Coevorden. Op 11 maart 2010 werd de nieuwe raad geïnstalleerd en één van de nieuwkomers was D66-lijsttrekker Ad Merts (64) uit Wezup. We zijn nu exact een jaar verder en hoog tijd derhalve om te vragen hoe hij het afgelopen jaar heeft ervaren.

Ad Merts, hoe gaat het na 1 jaar raadslidmaatschap?

Uiteraard wist ik dat je deze vraag zou stellen en heb er daarom van tevoren goed over kunnen nadenken. Het antwoord is ja, het bevalt me goed. En ja, het is veel werk en het kost veel tijd. Als nieuwkomer in de raad spring je toch min of meer op een rijdende trein. Moet je de voorgeschiedenis van allerlei lopende onderwerpen eerst inlezen, moet je leren de juiste wegen en contacten te vinden, moet je als het ware “je draai” vinden. Na 1 jaar durf ik nu wel te stellen dat we ons plekje in de raad hebben gevonden en heb ik het gevoel dat er naar ons geluisterd wordt. Wat ook geholpen heeft aan dat tevreden gevoel, zijn de persoonlijke verhoudingen binnen de raad. Die zijn in mijn beleving goed. Voor zover ik weet zijn er geen persoonlijke ruzies en dat maakt het functioneren toch wel een stuk makkelijker.

En gelukkig ben ik van nature redelijk stressbestendig en kan ik met tijds- en werkdruk goed omgaan. Daarnaast heb ik het voordeel dat ik, als eigenaar van adviesbureau Adsistentie, mijn eigen tijd wat gemakkelijker kan indelen.

 

Is er dan niks tegengevallen?

Wat ongekend veel tijd kost, is het vinden en boven water halen van informatie. Hoe krijg ik de benodigde stukken, hoe achterhaal ik wat en door wie er iets gezegd is over een bepaald onderwerp. Je hebt voortdurend te maken met allerlei spelregels, die zonder dat je er over geïnformeerd bent, soms ook weer ineens zijn gewijzigd. Een voorbeeld hiervan is het notuleren van vergaderingen. Het notuleren is recent vervangen door het opslaan van geluidsopnamen. Dat vergt voor mij als raadslid toch weer een aanpassing in werkwijze.

Je moet hierdoor voor jezelf voortdurend het wiel opnieuw uitvinden. Kortom, op dit gebied ben ik niet onder indruk van de gemeentelijke organisatie.

 

Waarmee heeft D66 zich het afgelopen jaar met name geprofileerd?

Laat ik voorop stellen dat het als kleine partij moeilijk is om zaken te veranderen. Maar waar we relevant aan hebben bijgedragen is bijvoorbeeld het weer op de agenda zetten van het overleg tussen het college en Plaatselijk Belang over de plaats van een Multifunctionele Accommodatie (MFA) in Oosterhesselen. Dit als alternatief voor de plannen van het college. Er is nu bewerkstelligd dat de discussie tussen college en Plaatselijk Belang weer met open vizier gevoerd kan worden.

 

Een beter contact met de burgers is een speerpunt van D66. Zijn jullie al in Zweeloo geweest?

Nee, daar zijn we nog niet aan toe gekomen. Uiteraard zijn er wel de nodige individuele contacten geweest. Wat dat betreft denk ik dat burgers onderschatten hoeveel invloed ze kunnen hebben op hun directe omgeving. Een telefoontje of e-mail naar een raadslid kan heel wat in gang zetten. Een voorbeeld hiervan is de recente winter. Door de aanstaande sluiting van het schooltje in Wezuperbrug gaan een aantal leerlingen nu al naar de scholen in Aalden. Dat moet dan wel over gestrooide wegen en dat bleek niet het geval te zijn. Een telefoontje naar een raadslid kan dan snel iets oplossen. Daarmee wil ik niet zeggen dat we alles kunnen oplossen. Maar burgers zouden hun mogelijkheden meer moeten kennen en benutten.

 

Komt D66 binnenkort nog met voorstellen?

Wij komen binnenkort met voorstellen om het onderwijs op MBO-niveau structureel in Coevorden te versterken. Nu waaieren de scholieren nog uit naar buurgemeenten en wat wij nu willen proberen is om, bijvoorbeeld via de Nieuwe Veste, in Coevorden een dependance te realiseren.

 

Geen spijt dus tot dusver?

Beslist niet. En nogmaals, wij zitten niet in de raad om oorlog te zoeken, om voortdurend boe te roepen. We willen een constructieve partij zijn, die zonodig voor veranderingen zal gaan. Daar gaan we de komende jaren hard voor werken.

 

 

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel