Artikel
Het Frensenhoes: een uniek project
MEPPEN - Dat er nog veel moet gebeuren is duidelijk. Maar dat het iets moois en unieks kan worden, daar is iedereen wel van overtuigd. We hebben het hier over het Frensenhoes. Zoals bekend heeft mevrouw Meltje Frensen-Kalk haar huis en de uit 1916 daterende werkplaats en houtzagerij aan De Kockstraat 3 in Meppen aan het begin van vorig jaar geschonken aan de stichting “Het Frensenhoes”.

Het bestuur van de stichting heeft al een begin gemaakt met het opknappen, verbouwen en “strippen” van de woning en de gebouwen. Dit alles met de hulp van veel vrijwilligers. Twee geslaagde vrijwilligerswerkdagen zijn er tot dusver geweest. De eerste keer waren er zo’n 50, de tweede keer waren er iets minder, maar toen was er de concurrentie van wat festiviteiten in de gemeente. In ieder geval zijn het aantallen waar de stichting ontzettend blij en gelukkig mee is. Want zoals gezegd, er moet er nog veel, heel veel gebeuren om de plannen van de stichting werkelijkheid te laten worden.

 

Vorige week kregen we tekst en uitleg en zelfs een rondleiding van Aaltje Bos en Ton de Rooy, beide bestuurslid van de stichting. En dat was een hele belevenis, vooral dankzij het aanstekelijke enthousiasme van Aaltje en Ton. Wat ons betreft zijn beide nu al cum laude geslaagd voor hun examen “gids Frensenhoes”. Hoe zien de plannen van het ambitieuze bestuur er uit? Allereerst hebben we het voorhuis. Dat zal volgens de planning vanaf komende zomer verhuurd worden als vakantiewoning. Niet zomaar een vakantiewoning, maar een vakantiewoning in de stijl van de jaren 60 en 70, zeg maar de zand, zeep en soda jaren. Uiteraard aangepast aan de eisen van de tijd en van de gemiddelde vakantieganger, maar door de inrichting zoals hierboven beschreven blijft het een uniek concept. De vertrekken in het voorhuis ademen overigens die nostalgie nu al uit. De bedstee, de oude dekenkist met ondergoed, de wiemel voor de worst en de hammen, de strenge gezichten van Luther en Calvijn aan de muur, de mooie rode antieke kast uit de oude gereformeerde school aan de Aelderstraat, dit alles doet je denken dat de tijd er heeft stilgestaan.

En dan de timmerwerkplaats. Het is de bedoeling dat de timmerwerkplaats straks iedere zaterdagmiddag haar deuren zal openen voor toeristen, Meppenaren, andere Zweeler en verdere belangstellenden. Maar voordat het zover is moet ook hier nog veel gebeuren. De werkplaats is nu nog een volle ruimte met allerlei machines en andere voor uw verslaggever onduidelijke dingen, zoals een vlakbank, een vandiktebank en een langgatboor. Alles staat en werkt er nog net zo als ruim 90 jaar geleden. Kortom, ook dit is een walhalla voor liefhebbers van nostalgie. Overigens, weet u wat “boomkonten” zijn en waarvoor ze in de vloer van de werkplaats verwerkt zijn? Het heeft iets met warme voeten te maken. De bomenzaag van eind 1800 in de houtzagerij heeft 18 jaar stil gestaan, is echter wel intact gebleven en al weer een paar keer gebruikt. Dit alles vooral dankzij de pure Mepper liefhebbers Ad (ook bestuurslid van Het Frensenhoes) en Harry Renting, bijgestaan door Arno en Erik. De plannen zijn dat vanaf dit najaar de houtzagerij voor eigen gebruik en voor derden zal draaien. Kortom: het worden drukke tijden voor de stichting. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het mogelijk opnieuw gebruiken van de bijenstal en het kippenhok met het Drentse hoen.

Het worden niet alleen drukke maar ook spannende tijden voor het bestuur. Gaan we het financieel allemaal wel redden, is de grote vraag. Tot dusver heeft het bestuur hierin alle vertrouwen. Binnenkort wordt een donateursactie opgestart. Het bestuur van Het Frensenhoes blijft benadrukken dat ze ontzettend blij is met de steun van zovelen: de vrijwilligers, de middenstand, de vele bijzondere giften, de hulp van de buren enz. Het Frensenhoes is een uniek project en kàn niet zonder hulp! wilt u een bijdrage leveren, neem dan contact op via  het email adres: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 

Bijschrift foto: Het voorhuis van het Frensenhoes zal komende zomer worden verhuurd als vakantiewoning. Niet zomaar een vakantiewoning, maar aangekleed in de stijl van de jaren 60 en 70. (Foto: Ruud Janse Fotografie)

 

Zoeken in de site

Willekeurige foto