Kunst en cultuur
Spekkedikken maken

Een Fries recept met een Drentse mix

De vrienden van de Aeldermeul hielden afgelopen woensdag 22 december hun eerste speciale verkoop van hun traditionele einde­jaars-heerlijkheden. De verkoop liep de gehele middag mooi door. De toppers waren toch wel de spekkendikkenmix en kruidkoekmix met walnoten en cranberries. Marianne Lammers uit Coevorden Imam speciaal voor het spekkendikkenmix. Marianne, die van oorsprong uit de Achterhoek komt, maakt spekkendikken naar een Fries recept die ze van de moeder van een vriendin uit Vriescheloo (Groningen) had gekregen en waarbij de mix uit Drenthe komt.

Lees meer...
 
Zweels Kerstgebeuren 2010

Als je wat gezamenlijks wilt organiseren op kerstavond heeft dat als consequentie dat je in de hete zomer al je voorbereidingen moet gaan treffen.

Dit werd gedaan door BOM, de koren Sweelodie, Marturia, Laudate Deo en De Loozangers en mensen uit de beide kerken van Aalden/Zweeloo.

In 2000 werd, ter gelegenheid van de millenniumwisseling, door kerken, BOM en koren een gezamenlijk optreden op kerstavond georganiseerd in de tennishal van het Aelderholt. Besloten werd toen, te proberen dit elke 5 jaar te laten plaatsvinden. In 2005 werd de manege omgetoverd tot een plek van samenkomst. En dit jaar was men warm en behaaglijk onder dak in de kerk in Aalden. Deze voorgeschiedenis werd verwoord door de voorzitter van BOM, de heer Kars Kuipers, bij de opening van de “KERSTSAMENKLANK”.

Lees meer...
 
Met de Gazelle naar Meppen

Achter de veilige ramen van de huiskamer lijkt het deze zondagmiddag in november best lekker weer. Eenmaal buiten valt dat toch wel wat tegen. Maar wie A zegt en naar Meppen wil, moet ook B zeggen. En dus fietsen we goedgemutst Aalden uit richting Meppen. Halverwege het kaarsrechte fietspad zien we rechts het bosje. Het was altijd een gewoon bosje, niet meer dan wat bomen en een paar vogelkooitjes. Na het verhaal van historicus Huib Minderhoud in Coevorden Huis aan Huis van juli 2010 (Monumentje 207) is het plotseling geen vredig bosje meer.

Lees meer...
 
Terug naar 1944

Al van jongs af heeft Jans Oldengarm (46) uit Zweeloo een grote belangstelling voor alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft. Urenlang kon hij als kind luisteren naar al die geweldige verhalen over de oorlog. En later en iets ouder ging hij samen met vriend Henk Pauw op zoek naar herinneringen uit die periode. Naar het staatsbos achter Meppen waarvan ze uit de verhalen wisten dat daar een vliegtuig was neergestort. In de nog zichtbare krater zochten ze naar overblijfselen van het vliegtuig. Wat aluminium strookjes was het schamele resultaat. Nu weet Jans dat het een P-51 Mustang is geweest.

Lees meer...
 
Scheldnaam 'Het Cockse Meppen'
Het begon allemaal met de hervormde predikant Jan Meijer Lich (1821-1836), die zich nogal misdroeg en regelmatig vrijzinnige opvattingen bij zijn uitleg van de Bijbel ventileerde. Dat wekte het misnoegen van verschillende gemeenteleden en een van hen, Hendrik Kremers, voelde zich zo gekrenkt dat hij in navolging van dominee Hendrik de Cock in Ulrum in 1836 een 'acte van afscheiding' bij de hervormde kerkenraad in Zweeloo indiende.
Dominee Lich, die datzelfde jaar uit zijn ambt werd ontzet, was hiermee uiteraard niet gelukkig. Zijn opvolger Regnerus Petrus Reddingus, die ook vrijzinnige opvattingen verkondigde en niet bepaald tegenstellingen kon verzoenen, maakte de ontevredenheid onder bepaalde gemeenteleden alleen maar groter.
Lees meer...
 
22e editie Zweeler Palet

Zweeloo - Tijdens de 22ste tentoonstelling in het kader van het Zweeler Palet, die van 15 oktober tot en met 7 november in het kerkje van Zweeloo wordt georganiseerd, is werk te bewonderen van Ineke Peek–Kerssen uit Aalden en Miny van Enckevort-Vermeeren uit Valthe. Ineke Peek maakt schilderijen in gemengde techniek en monoprints. Ze is opgeleid in Utrecht op de Academie Artibus, heeft lessen modelschilderen gevolgd bij Paul Butselaar en experimentele techniek in atelier Edith Stoel. Ineke is lid van de schildersgroep SOUZA en docent-begeleider bij schildercursussen en workshops.
Miny van Enckevort is sinds 1995 werkzaam als keramist. Ze heeft cursussen gevolgd bij onder meer Joop Cromvoets, Eric Stok, Jan Broekema, Gerard van Dam en Mike Pritchard. Van Enckevort maakt gedraaide en handgevormde gebruiksvoorwerpen, siervormen en objecten, versierd met zelfgemaakte asglazuur. Vrijdagavond 15 oktober wordt de tentoonstelling om 19.30 uur geopend. Openingstijden: Woensdag van 13.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
 
Voor meer info : 0591 - 37 2554

 
Sweel Cultureel presenteert adembenemend optreden van “IVAK jeugd Vocaal Ensemble”

Op een zonnige najaarsmiddag verkiezen velen een wandeling of fietstochtje door onze mooie omgeving. Degenen echter die er voor hadden gekozen, ongeveer 50 belangstellenden, om het concert van het “IVAK Jeugd Vocaal Ensemble” in de Ned. Herv. Kerk bij te wonen zijn niet bedrogen uit gekomen. Voor de pauze een programma met liederen van verschillende componisten (van Thomas Morley tot Andrew Lloyd Webber) en na de pauze een wervelend overzicht van delen uit de opera “Carmen”van Georges Bizet.

De jeugdige heldere stemmen van de zangers met toch al zo veel volume en kracht imponeerden alle aanwezigen. Dit kwam tot uiting bij de koorzang en nog eens extra bij de optredens van de diverse solisten. Wat een talent is er bij dit ensemble aanwezig! Juist in deze setting komt nog weer eens de bijzondere akoestiek van deze Kerk naar voren. We mogen er met elkaar trots op zijn om deze Kerk in onze woonplaats te hebben. Hopelijk zullen er in de toekomst nog veel meer belangstellenden van komen genieten; het is de moeite meer dan waard.

 

 
IVAK Jeugd Vocaal Ensemble naar Zweeloo

Komende zondag geeft het IVAK Jeugd-Vocaal Ensemble onder leiding van Nanny ter Wiel een concert in het kerkje van Zweeloo. Op het programma staat onder meer muziek van Cornelis Dopper en fragmenten uit de opera Carmen van Georges Bizet. Ook folksongs, popsongs, muziek uit films zoals ‘Lion King’ en ‘The Wizard of Oz’ zijn geliefd bij het koor.

Het IVAK Jeugd-Vocaal Ensemble bestaat uit een twintigtal enthousiaste jongens en meisjes in de leeftijd van 12 tot 25 jaar. Zingen is hun grote passie. Zij zijn allen leerlingen van Nanny ter Wiel, zangdocente aan het IVAK. Een groot aantal van hen heeft individueel zangles. Het gaat erg goed met het ensemble.

Lees meer...
 
Programma Open Monumentendag 11 september a.s.

Zaterdag 11 september 2010: de smaak van de 19e eeuw

Pruverij in Het Frensenhoes in Meppen
m.m.v. de bekende RTV Drenthe-kok Roelof Kruithof met ouderwetse lekkernijen! Snert, stip in de pan, …. mmmm!
Ook bezichtiging van Het Frensenhoes, timmerwerkplaats en houtzagerij.

Bakkerij Kuijer in Aalden
”Schieten en Sjoelen” in de bakkerij; pruverij van “de in hiel Zweel wereldberoemde” plassies!

De Smederij in Zweeloo
De beroemde Zweeler smid Lucas Masselink (van o.a. het boek
“De Laatste Smid”) is aan het werk in zijn smederij en geeft uitleg.

De Jantina Hellingmolen in Aalden
draait en de “mulder” (de molenaar) geeft uitleg en een rondleiding.

De prachtige oude N.H. kerk in Zweeloo
uit de 13 eeuw, is beslist de moeite waard; u kunt mee met rondleidingen en is op zaterdag 11 èn zondag 12 september geopend voor het publiek.


 

Een fietsroute langs al deze en andere bezienswaardig­heden is gratis beschikbaar op de boven­staande locaties en bij het T.I.P. in Zweeloo.

Een boekje in het Drents en met
20 bijzondere recepten is te koop
à € 2,00 in de kerk in Zweeloo en in Het Frensenhoes in Meppen.

Een leuk kadootje!

 
Recensie Openluchtspel van 2010

Veurige week wonsdagaovend bin’k met mien ”deur dik en dun” vriendin hen ’t open luchtspel van 2010 west. Het stuk hiette: ”Vrömd volk op ’t arf”. Het was schreven deur Herman van der A.

Het spektakel speulde zuk of op ’t terras van boer Veltman en zien gezin. Ze hadden nogal wat kopzörgen, want zoas ’t vandaag en de dag bij veul boeren giet, zie bint boer en wult dat ok geern blieven. Mar ’t is bij langenao gien vetpot. En dus möt er wat gebeuren. Maar wat ? Gaot ze wieder met ’t kweken van asperges, of wordt ’t een camping.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 Volgende > Einde >>

Pagina 95 van 101

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Brinkenexpositie weer tentoongesteld

Zweeloo, 4 mei 2021. Vanaf deze maand tot eind oktober is de Brinkenexpositie weer te bezichtigen. De buiten-expositie bestaat uit 19 grote panelen met elk een schilderij dat in de omg...

dinsdag, 4 mei 2021

Lees verder

Vragenlijst beleving Prinses van Zweeloo

Beste lezer, Wij zijn twee studentes die momenteel bezig zijn met hun afstudeeronderzoek voor Stichting Geopark de Hondsrug vanuit hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Voor dit afstudeeronderzoek meten wij de ...

dinsdag, 20 april 2021

Lees verder

Theater Hofpoort

Theater Hofpoort doet mee aan unieke voorstelling Martijn Kardol. Theater Hofpoort doet mee aan een unieke samenwerking tussen een groot aantal theaters in het lan...

woensdag, 7 april 2021

Lees verder
Willekeurige foto